23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeul Olteniei are cel mai modern laborator de restaurare din ţară

Muzeul Olteniei are cel mai modern laborator de restaurare din ţară

După o investiţie de câteva zeci de milioane de lei, pe lângă faptul că este unul dintre puţinele din ţară la standarde europene, Muzeul Olteniei are cel mai modern laborator de restaurare din România.
Chiar dacă în ultimii ani s-au început investiţii în modernizarea mai multor muzee mari din ţară (Bucureşti, Oradea), Muzeul Olteniei este singurul în care acestea au fost făcute într-un ritm constant de mai bine de patru ani şi continuă. „Muzeul Olteniei este într-un amplu proces de reabilitare. De mai bine de patru ani, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a făcut investiţii extrem de importante aici. Prin acestea, muzeul se situează între primele trei din ţară“, a declarat Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei. Faptul că CJ Dolj a sprijinit cultura în ultimii patru ani, respectând graficul şi făcând investiţii record la nivel naţional (cea făcută în Secţia de Arheologie şi Istorie este cea mai mare din ţară), arată preţuirea sa pentru identitatea culturală bogată, precum şi implicarea în dezvoltarea culturii şi ştiinţei în regiunea Olteniei şi, implicit, a turismului în zonă. „În prezent, Muzeul Olteniei este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune din ţară. În plus, avem cel mai modern laborator de restaurare din România“, a adăugat Mihai Fifor.

CJ Dolj a investit peste 19 milioane de lei în cultură

Investiţiile făcute au vizat toate cele trei secţii ale muzeului (Secţia de Arheologie şi Istorie, Secţia de Etnografie, Secţia de Ştiinţele Naturii) şi au constat în consolidarea şi restaurarea Casei Băniei (valoare de 2.143.482 de lei), amenajarea expoziţiei de bază la Secţia de Etnografie (valoare de 1.579.417 de lei), consolidarea, restaurarea şi modernizarea Secţiei de Istorie-Arheologie (valoare de 867.571 de lei), precum şi în extinderea clădirii Secţiei de Istorie-Arheologie (valoare de 9.742.289 de lei). La acestea se adaugă amenajarea expoziţiei de bază la etajul I al Secţiei de Ştiinţele Naturii (valoare de 410.559 de lei) şi amenajarea expoziţiei de bază la parter şi etajul II ale Secţiei de Ştiinţele Naturii (valoare: 4.500.000 de lei). „În premieră, la etajul II al Secţiei de Ştiinţele Naturii urmează să se afle un planetarium, un obiectiv spectaculos“, a precizat Mihai Fifor, care a explicat că investiţia făcută de CJ Dolj la Secţia de Istorie-Arheologie este cea mai mare din ţară.

Viziune nouă asupra modului de atragere a vizitatorilor

Reprezentanţii instituţiei au venit cu o viziune nouă asupra modului de atragere a vizitatorilor. „Programele sunt extrem de variate şi încercăm ca oferta să fie cât mai diversificată pentru a aborda toate categoriile de persoane. Prin compartimentul de marketing încercăm să atragem şi tinerii. De aceea, multe din expoziţiile prezentate le-am gândit interactive, bazate pe media, astfel încât să fie atractive. Am încercat să ieşim din conceptul de muzeologie clasică, «prăfuită», către cel de muzeu viu. Oamenii înţeleg că s-a investit şi se investeşte mult şi că se face un efort mare pentru ca ei să aibă un muzeu la standardele europene de muzeologie“, a mai spus Mihai Fifor. În plus, mulţi dintre vizitatori sunt din străinătate.

Investiţiile continuă

Investiţiile vor continua în următoarea perioadă în Şantierele Răcari, Cioroiu Nou şi Desa, care vor fi puse în valoare ca obiective turistice, mai ales că există interes ridicat din partea turiştilor români şi străini pentru acestea. „Castrul roman de la Răcari este unul din punctele de atracţie pentru turiştii străini“, a declarat directorul Muzeului Olteniei, care a subliniat că este extrem de important să dovedim identitatea culturală bogată pe care o avem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII