22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon, bântuit de Mititelu

Solomon, bântuit de Mititelu

Primarul suspendat al Craiovei a susţinut în faţa instanţei că n-a făcut nici o presiune asupra lui Mititelu şi nici nu i-a trimis mesaje de ameninţare.

Tribunalul Argeş a respins ieri cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată înainte de Paşte de primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon. Judecătorii au considerat că acţiunea lui Solomon este neîntemeiată, obligându-l totodată pe primarul arestat la plata către stat a sumei de 40 de lei, reprezentând cheltuieli ocazionate de judecarea acestei cereri. Sentinţa Tribunalului Argeş este cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.
Antonie Solomon a fost arestat preventiv pe 3 martie pentru acte de corupţie, fiind transferat pe 23 martie, după ce a fost trimis în judecată, din arestul IPJ Argeş la Penitenciarul Colibaşi. Următorul termen de judecată în dosarul său a fost fixat pe 13 aprilie.
Primarul suspendat al Craiovei este judecat pentru luare de mită în formă continuată şi fals intelectual. El a fost acuzat de procurorii DNA Piteşti că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu pentru a-i acorda autorizaţia de construcţie pentru hipermarketul Pic din Craiova şi pentru prelungirea unei linii de autobuz până la magazinul omului de afaceri piteştean. În aceeaşi cauză, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, acţionarul majoritar al SC Pic SA, Cornel Penescu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită în formă continuată, dar şi alte două persoane, respectiv George Dragoş Stancu, acuzat de dare de mită, şi Gheorghiţă Pieca, fost administrator al Pic Piteşti, SC Muntenia Aliment SRL şi SC Pic Distrib SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Consider că mi-am făcut datoria faţă de comunitate“

Antonie Solomon a fost adus la tribunal în jurul orei 11.00, cu o dubă a penitenciarului. Procesul a început după aproximativ o oră, iar primul care a luat cuvântul în faţa magistraţilor a fost chiar primarul. Solomon a explicat motivele pentru care a depus această cerere: „Nu sunt pericol public şi consider că mi-am făcut datoria faţă de comunitate. Dacă voi fi eliberat, voi respecta măsurile impuse de instanţă. Sufăr de diabet şi de hipertensiune arterială, iar starea de sănătate mi s-a înrăutăţit în penitenciar. Dacă voi fi eliberat, nu voi încerca să zădărnicesc aflarea adevărului, cum nici înainte nu am făcut acest lucru“.
La rândul său, apărătorul lui Solomon, avocatul Sebastian Răduleţu, a încercat să-i convingă pe judecători că nu mai sunt motive pentru cercetarea clientului său în stare de arest: „Procesul se poate desfăşura şi cu el în stare de libertate, pentru că nu există date din care să rezulte că inculpatul lăsat liber ar putea să săvârşească şi alte infracţiuni. A fost încheiată urmărirea penală şi a fost deja trimis în judecată. La dosar există declaraţia lui Adrian Mititelu, care este martor-cheie, iar acesta spune că este foarte supărat pe primarul Solomon. Nu este credibilă această declaraţie pentru că Mititelu este în stare de duşmănie cu Solomon. Primarul a spus că s-a luat hotărârea ca Universitatea să joace la Craiova nu de teama lui Mititelu, ci de a reacţiei cetăţenilor care îşi doreau ca echipa să rămână în Bănie. Mesajele de ameninţare primite de Mititelu nu au fost trimise de pe numărul de telefon al lui Solomon sau ale apropiaţilor acestuia. Aceste mesaje puteau fi date de oriunde şi de către oricine. Toate mijloacele de probă au fost depuse, martorii au fost audiaţi, iar inculpatul nu are cum să altereze probele existente deja la dosar. Pe 13 aprilie este primul termen de fond şi nu se mai impune menţinerea stării de arest. Această măsură şi-a atins scopul în cele cinci săptămâni de detenţie. În acest dosar mai sunt şi alţi trei inculpaţi cercetaţi în stare de libertate, inclusiv cel care se presupune că a dat mită. Dacă acesta nu este pericol public, înseamnă că nici cel mituit nu este. De aceea cred că Antonie Solomon trebuie cercetat în libertate“.

„Există date că inculpatul ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului“

Procurorul DNA a cerut judecătorilor să respingă cererea inculpatului: „Există date că inculpatul lăsat în libertate ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului. Avem declaraţia martorului Daniel Mărculescu, din care reiese că s-a încercat influenţarea sa de către Solomon. La testul poligraf acesta a avut un comportament simulat. Mai sunt şi acele ameninţări la adresa lui Mititelu care ne fac să credem că, lăsat în libertate, inculpatul prezintă pericol pentru ordinea publică. Solicităm respingerea cererii şi menţinerea stării de arest“.
Ultimul cuvânt l-a avut primarul Craiovei: „Respect legea şi instituţiile statului. Nimeni nu ştie prin ce trec eu în această perioadă. Nu am încercat în nici un fel să îl influenţez pe Mărculescu după ce a fost la DNA. L-am întrebat doar ce a discutat cu procurorii. Această discuţie a avut loc după vizita acestuia la DNA şi nu înainte. Sunt în război cu Mititelu de zece ani şi niciodată nu o să mă împac cu el. Sunt probleme personale. Vreau să vă spun că şi acum i-aş mai da încă o dată stadionul gratis. Acest stadion este o povară pentru primărie. Hristos a înviat!“, a spus Solomon, la final, către judecători.
Şedinţa s-a încheiat în jurul orei 12.40, iar câteva ore mai târziu magistraţii au decis ca primarul Craiovei să rămână în continuare în arest. Apărătorul lui Solomon a declarat recurs, care va fi judecat în următoarele zile la Curtea de Apel Piteşti.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII