12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFata şi băieţii deştepţi...

Fata şi băieţii deştepţi…

Raport incendiar al Camerei de Conturi Dolj despre licitaţiile derulate de fosta conducere a Spitalului Judeţean Dolj, în frunte cu managerul Cristina Calangiu. Preţuri mărite fără bază legală, bani publici atribuiţi unei firme care trebuia descalificată la licitaţie sunt doar câteva dintre neregulile majore descoperite la control.

Camera de Conturi Dolj confirmă ceea ce Gazeta de Sud a scris în nenumărate rânduri despre licitaţiile derulate în mod dubios la Spitalul Judeţean Dolj. Vă prezentăm azi prima parte din rezultatele controlului derulat la spital în lunile ianuarie-februarie ale acestui an în legătură cu licitaţia pentru externalizarea serviciului de spălătorie.
Dincolo de aspectele care ar putea reprezenta material pentru procurori, controlul scoate la iveală un lucru incredibil: rufele bolnavilor de TBC în stare gravă provenind de la alte spitale sunt spălate la comun cu ale celorlalţi pacienţi, punându-le acestora din urmă viaţa în pericol. Fosta conducere a spitalului spune că a semnalat această problemă Ministerului Sănătăţii, dar nu a primit nici un răspuns.

Preţul cel voinic

Externalizarea serviciului de spălare a început în anul 2006, atunci când s-a întocmit şi studiul de fezabilitate. Anunţul de participare la licitaţie a fost lansat anul următor, iar câştigătoare a fost desemnată firma Best Clean din Craiova. Alegerea ei, spune Camera de Conturi Dolj, s-a făcut cu încălcarea legii şi a ordinelor Ministerului Sănătăţii. Concret, dacă în studiul de fezabilitate s-a stipulat expres că preţul contractat va fi constant pe o perioadă de trei ani, aşa cum cerea un ordin al ministerului din 2006, în documentaţie şi în contractul de prestări servicii această obligaţie a fost uitată. Contractul a fost semnat în 2007 la un tarif de 1,97 de lei plus TVA, iar după un an conducerea spitalului a săltat tariful la 2,5 lei plus TVA. Şi asta, la cererea Best Clean, care a invocat faptul că a spălat mai puţine rufe şi a avut costuri mai mari cu salariile. Acest lucru a condus la depăşirea nelegală a valorii iniţiale a contractului numai anul trecut cu aproape 250.000 de lei (60.000 de euro – n.r.). Întrebată de Camera de Conturi cum a fost posibil acest lucru, Cristina Calangiu a spus că în acea perioadă a fost suspendată din funcţie şi că Serviciul de aprovizionare sau cel financiar nu i-au spus nimic. „Justificările aduse de manager nu sunt întemeiate, întrucât a întocmit şi semnat documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia de servicii de spălătorie“, spune Camera.

Recomandări de ochii lumii

Una dintre condiţiile minime de calificare la licitaţie era aceea ca firmele participante să prezinte documente care să ateste cumulativ capacitatea tehnică şi economico-financiară. Pentru aceasta trebuia ca firmele să demonstreze că au derulat în ultimii trei ani cel puţin două contracte cu obiect de activitate servicii de spălătorie, în valoare de cel puţin 100.000 de lei fiecare, şi să aducă trei recomandări din partea unor beneficiari. Dacă nu îndeplineau această condiţie, firmele erau descalificate automat. Şi aici a apărut şmecheria prin care Best Clean a putut participa la licitaţie. A adus două contracte, unul semnat cu Dova Construct Impex şi altul cu Infoconstruct, iar recomandările necesare au venit tot de la cele două firme plus Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din Dolj. De menţionat că Dova, despre care GdS a mai scris în cazul taberei de la Calafat, este deţinută de un prieten al consilierului judeţean liberal Cosmin Enea, iar Infoconstruct îi are ca acţionari pe Cosmin Enea şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Dan Mogoş. Ce a descoperit Camera? Că recomandarea de la Spitalul de Psihiatrie era fictivă, iar contractele cu cele două firme controlate de cei doi liberali de frunte fuseseră încheiate de formă. Nici unul dintre ele nu a fost pus în practică.
„Cu adresa 416/27.01.2010, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare comunică faptul că nu a avut şi nu are încheiate contracte de prestări servicii cu Best Clean Craiova (…) SC Dova Construct nu a putut justifica cu documente legale cantităţile de material moale spălate şi nici suprafeţele pe care s-au efectuat serviciile de curăţenie şi nici periodicitatea serviciilor efectuate (…) în procesul-verbal întocmit la SC Infoconstruct SRL s-a consemnat faptul că contractul cu Best Clean nu s-a derulat şi nu s-a reziliat printr-un act adiţional (…) Din cele de mai sus reiese că comisia constituită pentru evaluarea ofertelor avea posibilitatea să observe că ambele contracte nu puteau fi derulate în ultimii trei ani, având în vedere şi faptul că din bilanţul contabil la 31.12.2006 reiese că ofertantul Best Clean nu a desfăşurat activitate în anul 2006“, se arată în raportul Camerei de Conturi. Mai simplu spus, Best Clean trebuia să iasă câştigătoare, chiar dacă nu mai avea activitate, iar pentru asta s-au inventat două contracte şi o recomandare. Fostul manager Cristina Calangiu s-a apărat spunând că documentaţia a primit avizul favorabil al Ministerului Sănătăţii şi că omisiunea legată de preţul ferm timp de trei ani nu a fost făcută cu rea-credinţă. Unul dintre membrii Comisiei de licitaţie, Ancuţa Tocae, şef Birou programe naţionale de sănătate, le-a explicat auditorilor Camerei că asupra ei s-au făcut presiuni în favoarea Best Clean. „În timpul şedinţelor de evaluare a ofertelor am constatat aspecte nefavorabile la ofertantul desemnat ulterior câştigător (…) Am fost informată că mi-am depăşit atribuţiile ca simplu membru şi am fost supusă unor presiuni în ceea ce priveşte desemnarea ofertantului câştigător“, a scris Ancuţa Tocae.
Cristina Calangiu a declarat pentru GdS că aceasta nu este o persoană credibilă: „Credibilitatea ei este mult sub semnul întrebării. S-a judecat cu mine pentru că i-am luat viza şi a pierdut“.

Calangiu: Credeţi că eu ştiu culoarea cearşafurilor de la Leamna?

Contractul cu Best Clean pare să fi încălcat nu numai normele legale, dar a pus în pericol şi viaţa bolnavilor internaţi la Spitalul Judeţean. Conform contractului, Best Clean se obliga să presteze servicii de spălătorie exclusiv spitalului şi să asigure spălarea în incinta destinată numai pentru spital. De asemenea, prestările de servicii către persoane fizice sau firme care nu fac parte din sistemul sanitar erau excluse. Şi ce dacă?! La control, auditorii Camerei au descoperit că Best Clean a spălat la spital lenjerie de pat şi de corp şi pentru alţii, cum ar fi Serviciul de Ambulanţă sau Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Leamna, lucru interzis chiar de Ministerul Sănătăţii. „Spălarea lenjeriei de pat şi de corp a bolnavilor internaţi la Spitalul TBC de la Leamna (unitate care tratează boli transmisibile) s-a făcut în acelaşi spaţiu cu al copiilor şi adulţilor din celelalte unităţi sanitare, fapt strict interzis de reglementările legale“, spune Camera de Conturi.
Calangiu s-a apărat şi în acest caz spunând că nu ştia că firma avea contract şi cu alte spitale, dar că asta nu contravine contractului. Pentru GdS, fosta directoare şi-a nuanţat declaraţiile. „Ştiaţi că am rezervă de tuberculoşi la Spitalul 1? Dacă un bolnav de TBC e în fază terminală unde este adus, unde i se spală lenjeria? La Spitalul 1. Au Spitalul de Infecţioase şi cel de la Leamna secţie ATI? Nu au. Avem mulţi medici care s-au îmbolnăvit de TBC. Am făcut multe rapoarte către minister, dar nu am primit nici un răspuns. Eu sunt foarte liniştită. Se continuă un şantaj la adresa mea. Eu nu mă consider vinovată“, a spus Calangiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII