10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaportul CE: Ritmul reformei a scăzut în România

Raportul CE: Ritmul reformei a scăzut în România

Raportul interimar al Comisiei Europene privind justiţia în România va arăta că ţara nu a fost capabilă să menţină ritmul reformei, dar că anul trecut lupta împotriva corupţiei a cunoscut o uşoară ameliorare, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
„În ultimele şase luni, România nu a fost capabilă să menţină ritmul reformei înregistrat la jumătatea anului 2009 şi nici ritmul angajamentelor luate“, arată un proiect al raportului consultat de RFI.
Textul subliniază întârzieri în discuţiile parlamentare interne privind cele două Coduri de Procedură, Civilă şi Penală, asupra cărora Bruxellesul se pronunţă anual.
Direcţia Naţională Anticorupţie a înregistrat însă rezultate bune, mai spune raportul, un progres care se menţine faţă de anii trecuţi.
De altfel, se spune în proiectul documentului, dosarele penale privind combaterea marii corupţii au crescut cu o treime în 2009 faţă de 2008.
Raportul interimar şi pur factual al Comisiei Europene este aşteptat să fie dat publicităţii la începutul săptămânii viitoare. Între timp, documentul redactat ca în fiecare an de Secretariatul General al CE se află pentru moment în consultare internă între diferitele servicii.
O copie a fost trimisă ambasadorilor român şi bulgar pe lângă UE, aceştia fiind aşteptaţi să-şi exprime o opinie sau să intervină cu mici modificări, care ,având în vedere caracterul pur factual al documentului, vor ţine mai degrabă de formă decât de fond.
Raportul global privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în România şi Bulgaria este aşteptat doar în vara acestui an, iar el va cuprinde şi elemente politice. România şi Bulgaria nu vor scăpa curând de această monitorizare a reformei justiţiei, condiţia sine qua non a aderării lor europene în 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU