10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInventar contabil la asociaţii

Inventar contabil la asociaţii

Situaţia soldului de activ şi pasiv, echivalentul balanţei contabile, ce trebuia depus la administraţia locală până la 1 martie, le dă bătaie de cap administratorilor asociaţiilor din Craiova. Mulţi dintre ei au „uitat“ cu desăvârşire de elementele de activ şi pasiv ale asociaţiei şi riscă amenzi contravenţionale cuprinse între 500 şi 3.000 de lei.
Din cele aproximativ 400 de asociaţii de proprietari şi locatari câte sunt în Craiova, numai 254 au depus la primărie „Situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv“. Termenul-limită a fost data de 1 a acestei luni. „Conform art. 21, alin. 3, din Hotărârea de Guvern nr. 1588/2007, asociaţiile care optează  pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă de către persoane juridice fără scop lucrativ trebuie să depună până la 1 martie situaţia soldului activ-pasiv existent la data de 30 decembrie 2009. Nedepunerea în termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 3.000 de lei. Această situaţie ajută Serviciul coordonare asociaţii să controleze mai uşor, atunci când este cazul, activitatea contabilă a unei asociaţii de proprietari“, a precizat Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.
Între asociaţiile care şi-au prezentat activul şi pasivul se numără: 1 Iancu Jianu, 4 Lăpuş, 14 Calea Bucureşti, 1 Henri Coandă. De obicei, de această situaţie contabilă se feresc asociaţiile care înregistrează mari nereguli în activitatea administrativă, „pentru că întotdeauna activul şi pasivul trebuie să fie egale. Dacă există o neconcordanţă între cele două înseamnă că aici sunt şi nereguli. În active se trece soldul de casă, soldul de bancă, debitorii (cotele de întreţinere de încasat de la locatari pe luna în curs), restanţierii. În pasiv apare fondul de rulment, alte fonduri ale asociaţiei, datoriile către furnizori. La asociaţia noastră nu sunt probleme, am depus această situaţie înainte de scadenţă“, a afirmat administratorul Asociaţiei nr. 18 Brazda lui Novac, Vasile Calciu.
La unele asociaţii, contabilii au fost atât de ocupaţi cu calcularea activului şi pasivului încât nu au mai avut timp să calculeze şi listele la întreţinere pentru luna ianuarie. Cel puţin aşa susţine administratorul Asociaţiei C3-C4 Putnei,  Ion Ilie. Dar măcar a scăpat de încasarea unei amenzi contravenţionale, asta dacă inspectorii din cadrul Serviciului de coordonare a asociaţiilor s-ar fi hotărât s-o aplice. Fiindcă „măsura este luată pentru evitarea posibilelor fraude financiare şi pentru justificarea încasărilor şi cheltuielilor înregistrate“, este de părere Dan Remus, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj (UJALP).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII