10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul promite rambusarea TVA fără control financiar

Guvernul promite rambusarea TVA fără control financiar

Micii întreprinzători care solicită rambursări de TVA între 5.000 şi 10.000 de lei vor putea primi automat sumele de bani, fără să fie nevoie de controlul financiar preliminar al inspectorilor. Controlul va fi efectuat ulterior rambursării, a anunţat premierul Emil Boc ieri, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii din ţară.
„În ianuarie 2010 am res-tituit de două ori mai mult TVA decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Beneficiarii deconturilor mici, până în limita a 10.000 de lei, primesc banii automat. Aceeaşi măsură se aplică şi pentru micii exportatori din domeniile comerţului cu legume, materiale lemnoase, materiale de construcţii şi produse din carne, cu condiţia ca 75% din cifra de afaceri să fie obţinută din exporturi“, a precizat ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, luând cuvântul în cadrul aceleiaşi videoconferinţe. „Controlul financiar va fi efectuat ulterior, în termen de doi ani“, a adăugat ministrul Vlădescu. Alt element luat în considerare în sistemul rambursării anticipate a TVA este riscul fiscal. Contribuabilii care au fapte înscrise în cazierul fiscal sau dacă deconturile depuse conţin neconcordanţe, precum şi contribuabilii împotriva cărora a fost deschisă procedura de insolvenţă intră în categoria celor cu risc fiscal mare şi nu vor beneficia de rambursarea anticipată a TVA-ului, cu control financiar ulterior.   

Firmele care angajează şomeri, scutite de plata contribuţiilor

Firmele care angajează şomeri care nu au avut un loc de muncă în ultimele şapte luni, care au peste 50 de ani sau copii în întreţinere vor beneficia de facilităţi de la guvern în cadrul unui program de încurajare a creării locurilor de muncă, finanţat cu aproximativ 50 de milioane de euro din banii Uniunii Europene. „Mâine (azi – n.r.) va apărea ordonanţa privind ajutorul acordat firmelor care angajează şomeri. Pentru o perioadă de şase luni, acestea vor fi scutite de la plata contribuţiilor sociale. Ordonanţa conţine şi o serie de mecanisme restrictive, astfel încât o firmă să nu concedieze mâine şi să angajeze poimâine“, a anunţat premierul Emil Boc în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii organizate ieri. Primul-ministru a fixat termenul de 31 martie ca dată-limită până la care societăţile comerciale pot înainta solicitările de angajare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII