12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefii deconcentratelor revin la statutul de funcţionari publici

Şefii deconcentratelor revin la statutul de funcţionari publici

Guvernul a aprobat vineri un proiect de lege privind serviciile deconcentrate, pentru a pune în acord prevederile a două OUG, cu acelaşi obiect, declarate neconstituţionale de CCR anul trecut.
Persoanele care doresc să ocupe funcţii de conducere în cadrul serviciilor deconcentrate trebuie să primească iniţial un aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Condiţiile impuse în cadrul acestei prime evaluări sunt, printre altele, vechimea de minimum cinci ani în administraţia publică şi studiile de specialitate. Ulterior, va fi organizat un concurs, tot de către ANFP, în baza căruia vor fi numiţi definitiv în funcţie.
Curtea Constituţională (CCR) a decis, pe 3 decembrie 2009, că prevederi din OUG nr. 105/2009 cu privire la serviciile deconcentratele contravin Constituţiei, în condiţiile în care actul normativ a preluat integral conţinutul din vechea OUG nr. 37/2009, declarată de asemenea neconstituţională, în 7 octombrie 2009.
Curtea Constituţională a argumentat că OUG nr. 37 contravine Legii fundamentale deoarece exprimă o „tendinţă de politizare“ a serviciilor deconcentrate şi încalcă normele privind adoptarea ordonanţelor de urgenţă – mai exact, normele privind domeniile care pot fi reglementate prin ordonanţe de urgenţă guvernamentale.Înainte cu o zi ca CCR să declare OUG nr. 37/2009 neconstituţională, guvernul a emis OUG nr. 105/2009 – act normativ care abroga OUG nr. 37, preluând, totodată, integral prevederile acesteia. OUG nr. 105 a fost publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial, intrând astfel imediat în vigoare.
Executivul şi parlamentul au, conform Constituţiei, 45 de zile la dispoziţie pentru a pune în acord cu legea fundamentală prevederile din actele normative care au fost declarate neconstituţionale. Acest termen expiră pe 27 februarie.
Mii de directori ai serviciilor deconcentrate – precum ANAF, Garda Financiară, inspecţiile sanitar-veterinare – au fost demişi la nivel naţional în luna aprilie 2009, în baza OUG nr. 37. Prin aceasta, persoanele cu funcţii de conducere din deconcentrate pierdeau statutul de funcţionar public şi deveneau directori coordonatori ai acestor instituţii, exercitându-şi mandatul în baza unui contract de management.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS