10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurnizor Ford, în Craiova

Furnizor Ford, în Craiova

Johnson Controls – producător american de scaune pentru autovehicule – este interesat să deschidă o unitate de producţie în apropierea fabricii Ford de la Craiova. Încă se negociază închirierea unor terenuri sau hale de producţie în Bănie.

Compania americană Johnson Controls anunţă că va deschide în Craiova o unitate de producţie de scaune auto, pentru a se reduce costurile de transport. Producătorul american este furnizor pentru uzinele Dacia şi are deschise trei unităţi de producţie pe teritoriul României, la Mioveni, Piteşti şi Ploieşti. „Vom construi o uzină la Craiova pentru a face faţă cererii din partea Ford. Extinderea producţiei la uzină curentă pentru a face faţă cererii din partea Ford ar fi crescut mult prea mult costurile legate de transport de la Mioveni la Craiova. Cea mai avantajoasă soluţie este să construim acolo o nouă uzină“, a spus Edwin Zachari, general manager Automotive Experience, în cadrul Johnson Controls, declaraţie preluată de Ziarul Finanaciar.  Zachari nu a precizat care va fi amplasamentul fabricii, dar a spus ca „va fi similară cu cea de la Mioveni“.

Johnson Controls nu a perfectat încă afacerea în Craiova

Reprezentanţii furnizorului Ford au vizitat de multe ori Craiova în ultimul an şi jumătate, dar autorităţile locale nu cunosc să fi ales vreun amplasament al fabricii. „Ultima vizită la Craiova a celor de la Johnson Controls a fost în urmă cu două luni, când şi-au manifestat clar intenţia de a deschide o fabrică la Craiova, dar nu s-a discutat concret unde va fi aceasta. Nu cred să fi luat până în prezent terenul“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. În acelaşi timp, Marin Nicoli, administratorul Parcului Industrial Craiova, susţine că i-a condus pe cei de la Johnson Controls în trei locuri în Craiova, potenţiale pentru fabrica de scaune auto. „Le-am arătat celor de la Johnson Controls trei zone unde pot să-şi facă fabrica: în faţa Aeroportului Craiova, în spatele fabricii MAT, adică în zona fostului trust TCIND, şi chiar în faţa fabricii Ford, la fosta fabrică de textile a italienilor. Celor de la Johnson Controls le convine să fie cât mai aproape de fabrica Ford. Ei doresc să închirieze un spaţiu sau un teren, dar să aibă toate utilităţile necesare, dar, mai ales, ei doresc să aibă fabrica în zone industriale, declarate ca industriale prin planul urbanistic general“, a spus Nicoli. Furnizorul de componente Ford citat anterior a negociat cu firma locală Helco, deţinătoarea spaţiului de producţie de vizavi de Ford (fosta fabrică de confecţii). Radu Hurezeanu, reprezentantul firmei Helco, a precizat că în ultima perioadă, furnizorul Ford nu l-a mai contactat: „Au fost mai multe contacte între noi şi cei de la Johnson Controls în anul 2008 şi 2009, dar nu de dată recentă, adică nu în ultimele câteva săptămâni. Am fost de acord să închiriez spaţiul de vizavi de Ford, dar în ultima perioadă cei de la Johnson Controls nu au mai purtat discuţii cu mine. Ca şi cei de la Kirchhoff, şi cei de la Johnson Controls nu cunosc fluxul de producţie de la Ford pe viitor“. Referitor la potenţiala investiţie la Craiova a producătorului de scaune auto, Nadia Crişan, reprezentant Ford, a declarat pentru GdS: „Conform politicii Ford, nu discutăm public despre reţeaua noastră de furnizori“.

Furnizorii depind de noul model Ford

Administratorul Parcului Industrial Craiova spune că din discuţiile purtate cu furnizorii de componente auto, printre care şi Johnsons Controls, reiese că ei aşteaptă să vadă cât va produce fabrica de automobile anul viitor, când se va introduce în producţie la Craiova un nou model din gama Ford. „Toţi furnizorii de componente aşteaptă să vadă ce model va fi introdus în producţie la Craiova, dar, mai ales, să vadă cadenţa de producţie, câte autoturisme se vor face pe zi, pe lună. Numai aşa vor putea stabili dacă îşi fac aici fabrici sau nu. Îşi stabilesc dimensiunea investiţiei în funcţie de numărul de autoturisme produse de Ford“, a arătat Marin Nicoli. 

Johnson Controls – afaceri bune în România

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, Johnson Controls Romania SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 568 de milioane de lei şi un profit de aproape 12 milioane de lei. Numărul mediu de salariaţi al companiei este de 2.058 de persoane. Johnson Controls Romania SRL produce scaune pentru modelele auto aflate în fabricaţie la uzina Dacia de la Mioveni. Compania este înregistrată la Registrul Comerţului din România din anul 2002.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII