17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia şi Austria, în finala pentru portofoliul de la Agricultură

România şi Austria, în finala pentru portofoliul de la Agricultură

Dacian Cioloş se bucură de sprijinul Franţei, iar Wilhelm Molterer este susţinut de Germania şi Finlanda.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a întâlnit ieri, la Viena, cu premierul austriac Werner Faymann şi vicepremierul Josef Pröll, pentru a discuta despre comisarul austriac pentru agricultură, urmând ca în două săptămâni să-şi definitiveze echipa, scrie portalul Österreich24, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, guvernul austriac va face lobby pentru ca fostul ministru al agriculturii, Wilhelm Molterer, să devină comisar pentru agricultură, poziţie sprijinită de Germania şi Finlanda. Popularii austrieci (ÖVP), partenerul minoritar de guvernare, au dreptul de a da comisarul, iar vicepremierul popular Pröll i-a promis fostului ministru al agriculturii, Wilhelm Molterer, că îl va trimite la Bruxelles, cel mai probabil pentru portofoliul agriculturii, notează presa austriacă, amintind că Austria a mai deţinut în anii ‘90 acest portofoliu, iar experienţa de ministru a lui Molterer l-ar califica pentru această funcţie, deşi Barroso ar fi dat semnale că ar prefera o femeie.
În prezent, Austria are drept comisar pentru relaţii externe şi de vecinătate pe fostul ministru de externe, Benita Ferrero-Waldner, care şi-ar dori al doilea mandat. Germania şi Finlanda au semnalizat deja că ar susţine Austria pentru portofoliul agriculturii, scrie cotidianul OstÖsterreichische Nachrichten în pagina on line.

Suntem cei mai duri oponenţi

Cotidianul consideră că România este „cel mai dur oponent“ pentru această poziţie, căci se bazează pe sprijinul Franţei. Însă, este puţin probabil, comentează OÖ Nachrichten, ca Barroso să decidă cui îi va rezerva Agricultura.
Componenţa noii Comisii Europene depinde în mare parte de preşedintele ceh Vaclav Klaus, care încă nu a finalizat procedura de ratificare a Tratatului de la Lisabona. În cazul în care Klaus refuză să semneze Tratatul în timp util, Barroso va fi nevoit să-şi aleagă noua echipă în baza Tratatului de la Nisa, ce prevede reducerea numărului de comisari. Potrivit unei înţelegeri tacite, Comisia va număra 26 de comisari, iar ţara care va da următorul înalt reprezentant pentru politică externă şi de securitate nu va mai fi reprezentată în executivul european. În prezent, Spania are atât comisarul pentru afaceri economice şi monetare, cât şi înaltul reprezentant, Javier Solana, al cărui mandat expiră la 21 octombrie.
Guvernul Boc l-a numit luni pe fostul ministru al agriculturii, Dacian Cioloş, drept candidat oficial al României pentru Comisia Europeană. Franţa şi-a exprimat sprijinul pentru Cioloş, dar a dus între timp tratative şi cu Irlanda pentru un eventual comisar pe agricultură. Interesele financiare ale Parisului în acest portofoliu sunt mari, Franţa fiind cel mai mare beneficiar al politicii agricole comune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII