23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficialii europeni se pensionează pe un munte de bani

Oficialii europeni se pensionează pe un munte de bani

De curând au fost puse în discuţie pensiile speciale ale românilor. Totuşi, pensiile şi privilegiile de care se bucură 129 de oficiali europeni le lasă pe acestea mult în urmă. Sauvegarde Retraites, o asociaţie civică franceză dedicată apărării drepturilor persoanelor în vârstă, a publicat un raport care pune într-o nouă lumină un sistem pe care îl ştiam cu toţii a fi convenabil, fără a cunoaşte însă detaliile exacte.
Principalul subiect al cercetării îl reprezintă pensiile oficialilor şi discrepanţa semnificativă dintre privilegiile unei persoane care lucrează într-o instituţie europeană şi una din sistemul privat.

Comisarii europeni aterizează cu „paraşute de aur“

Pentru a explica sistemul de care se bucură judecători, avocaţi, comisari europeni, ne vom îndrepta mai întâi atenţia spre recent realesul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barosso. În prezent, conform unui studiu al unui grup think-tank britanic, Open Europe, care a stârnit discuţii la nivel continental, salariul acestuia este de 29.504 euro. Sistemul prevede însă ca, la plecarea sa din funcţie de anul viitor, acesta să primească o „paraşută de aur“ de 464.033 de euro. Corelând acest salariu cu cel al preşedintelui Statelor Unite, de 400.000 de dolari, ţinând cont de paritatea euro-dolar, se poate uşor observa că salariul preşedintelui CE este mai mare.
Conform documentului prezentat, acest privilegiu nu se aplică numai în cazul preşedintelui CE. Comisarii au şi ei salarii majore, cel mai mic fiind de 23.503 euro, la finalul mandatului beneficiind de o „paraşută de aur“ de aproximativ 300.000 de euro. Iar regula se extinde şi la nivelul celorlalţi oficiali, preşedintele Curţii de Justiţie având un salariu semnificativ, de 26.651 de euro, în timp ce magistraţii de la Curtea de Auditori primesc, în medie, 19.000 de euro lunar. De asemenea, la salariul de bază se adaugă un supliment în funcţie de numărul de membri ai familiei, ajungând la 2.000-3.000 de euro.
Pe lângă acestea, oficialii europeni se mai bucură şi de privilegii de relocare şi tranziţie, conform celui din urmă aceştia primind timp de trei ani până la 65% din salariu.

Pensii de 12.000 de euro pentru un oficial

Conform studiului asociaţiei franceze, sistemul convenabil continuă şi la finalul carierei. Oficialii europeni se bucură de o pensie de 12.500-14.000 de euro, aproape 70% din ultimul salariu, după numai 16 ani de muncă. Mai mult, la finalul unui mandat de cinci sau şase ani, pensia unui astfel de „norocos“ ajunge la 5.000 euro/lună.
Ceea ce nu trebuie uitat este faptul că, pentru aceste pensii, membrii structurilor europene nu plătesc nici o contribuţie, acestea sunt suportate de contribuabili în totalitate, iar pensiile sunt 100% garantate.

Pensiile speciale ale românilor, la 60% din cele europene

Există şi în ţara noastră un sistem de pensii speciale, de care beneficiază parlamentarii. Cea mai mare pensie a românilor este de 35.000 de lei, de 100 de ori mai mare decât cea socială minimă, de 350 de lei.
Corelând pensia unui oficial cu cea a unei persoane care lucrează în sectorul privat, se ajunge la concluzia că numai într-un an şi jumătate sau doi, oficialul european atinge dreptul pentru pensia medie a unei persoane aflate la finalul a zeci de ani de muncă. Atingerea unor astfel de sume este posibilă printr-un sistem bine pus la punct. Pentru fiecare an de muncă, oficialul primeşte 4,275% din ultimul salariu de bază primit. Acest procent este cu 2,28 mai mare decât cel alocat pentru o persoană din sistemul privat. Există totuşi şi în cazul acestor persoane o limitare, însă ea depăşeşte cu mult sistemul privat. Valoarea pensiei calculate astfel nu poate ajunge decât până la 70% din salariu. Ţinând cont de faptul că un director din sistemul privat la finalul carierei poate ajunge la numai 38%, discrepanţa este din nou evidentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII