12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul redistribuie 220-280 de milioane de euro în „Prima Casă“

Guvernul redistribuie 220-280 de milioane de euro în „Prima Casă“

Guvernul va retrage 220-280 de milioane de euro de la şapte-opt bănci implicate în programul „Prima Casă“, care au consumat foarte puţin din plafonul garanţiilor atribuite şi va redistribui sumele băncilor care au acordat cele mai multe credite, a spus preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Reprezentantul FNGCIMM, Aurel Şaramet, a precizat că şapte-opt bănci au consumat între 0 şi 3% din plafoanele de garanţii, iar sumele nefolosite vor fi redistribuite. El a precizat, după întâlnirea cu premierul Emil Boc, că primele bănci în funcţie de creditele acordate sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank şi Raiffeisen Bank, iar primele patru acoperă 88% din totalul sumelor consumate până acum. În ceea ce priveşte CEC Bank, Şaramet a spus că într-o perioadă a existat „un avânt ceva mai puternic“ la creditele în lei, dar pentru că acestea sunt mai scumpe decât cele în euro, în acest moment nu există o „dinamică satisfăcătoare“.
„Am discutat cu CEC Bank, caută alte soluţii, dar cu certitudine vom redistribui o parte din bani şi de la CEC“, a spus el. Preşedintele Fondului a mai spus că trei bănci nu au consumat „nici un leu“ din plafonul de garanţii, iar alte patru-cinci bănci au avut un „consum“ de 0,1 – 3%. Acesta a declarat că nu poate nominaliza băncile care se află în această situaţie.
„Tuturor acestor bănci le vom lua o parte dintre sumele alocate pentru a le redistribui“, a spus Şaramet.
„Totalul sumelor alocate (în urma redistribuirii – n.r.), după primele estimări, se ridică între 220 şi 280 de milioane de euro“, a declarat el. Preşedintele Fondului a adăugat că 25,5% dintre cele aproximativ 4.800 de case achiziţionate până în prezent prin Programul „Prima Casă“ sunt construite după anul 2008. La noua realocare vor fi acordate separat fonduri – aproximativ 30-40% din acestea – pentru case care urmează să fie construite. Numărul de zile în care este soluţionat un dosar de creditare prin „Prima Casă“ a scăzut cu zece zile, de la 47-48 de zile în perioada anterioară, a mai spus acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS