13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHerta Müller, Premiul Nobel pentru Literatură

Herta Müller, Premiul Nobel pentru Literatură

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2009 este scriitoarea germană de origine română Herta Müller, recompensată pentru onestitatea prozei în care descrie un peisaj al dezrădăcinării, a anunţat ieri Academia Suediei.
Herta Müller s-a născut într-o familie de şvabi din Banat, dar a emigrat în Germania în 1987, după ce legăturile ei cu studenţii şi scriitorii de limbă germană din Aktionsgruppe Banat intră în atenţia Securităţii. Mama scriitoarei a fost deportată într-un lagăr din Uniunea Sovietică, astăzi pe teritoriul Ucrainei.
În 2008, laureatul a fost Jean-Marie Gustave Le Clézio (Franţa), pentru că este „scriitorul desprinderii, al aventurii poetice şi extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra şi dedesubtul civilizaţiei predominante“.
Herta Müller a declarat că este copleşită de onoarea care i s-a făcut, că a rămas fără cuvinte şi că nu îi vine să creadă ce s-a întâmplat, scrie presa germană.
„Sunt foarte surprinsă şi încă nu pot să cred. Mai multe nu pot să zic pe moment“, a declarat scriitoarea Herta Müller, potrivit Bild. Şi preşedintele Academiei Suedeze, Peter Englund, a spus că Herta Müller i s-a părut „total copleşită şi înmărmurită“ în momentul în care i-a transmis prin telefon că ea este laureata Premiului Nobel.
„Când am sunat să anunţăm, ne-a răspuns soţul ei, care i-a înmânat telefonul. Herta Müller a fost total copleşită şi a început să râdă. I-au lipsit cuvintele. Dar ea a promis că până la decernarea premiului, la 10 decembrie, îşi va recăpăta graiul“, a declarat Englund.
Şi reprezentanţii Editurii Hanser, care publică în exclusivitate cărţile scriitoarei în Germania, au spus că au vorbit cu Herta Müller la telefon şi că părea copleşită, că „râdea şi plângea în acelaşi timp“.
„Nu te poţi pregăti pentru aşa ceva. Suntem cu toţii euforici“, au spus reprezentanţii Editurii Hanser, unde a apărut recent romanul „Atemschaukel“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII