5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlimpicii, subiect tabu pentru ISJ şi CJ Dolj

Olimpicii, subiect tabu pentru ISJ şi CJ Dolj

Reprezentanţii  Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi cei ai consiliului judeţean ţin departe de ochii presei lista profesorilor care au însoţit olimpicii doljeni în Grecia.

Vestea că olimpicii doljeni premiaţi cu excursii în Grecia ar fi fost batjocoriţi de cei care i-au însoţit a surprins pe toată lumea. Revolta este cu atât mai mare, cu cât, în locul profesorilor care au obţinut performanţă cu aceşti copii la clase, au mers alte persoane, care nu au nici o legătură cu rezultatele excepţionale la concursurile şi olimpiadele naţionale. Primele exemple au fost grăitoare: soţul inspectoarei generale a ISJ Dolj – Ilie Nicola, Mariana Niculescu, inspector şcolar în activităţi educative în cadrul ISJ, şi soţia inspectorului general adjunct Georgică Florea Bercea. Mulţi dintre cei 125 de olimpici doljeni, care au acceptat să meargă în excursie în Grecia pentru cinci zile, s-au declarat nemulţumiţi de organizarea sejurului, de faptul că nu au beneficiat de masă de prânz, că au fost nevoiţi să îşi plătească excursiile organizate, cu toate că în prealabil nu fuseseră anunţaţi de acest aspect, că a trebuit să mai scoată bani din buzunar şi pentru alte taxe. Am solicitat atât ISJ, cât şi CJ lista oficială a cadrelor didactice care au însoţit olimpicii pe pământul elen, însă toţi au refuzat să o prezinte. Mariana Niculescu a precizat, fără a da nume, că alături de copiii de excepţie ai Doljului au fost cadre didactice din CN „Carol I“, un profesor de la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“, unul din Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi“, unul din „Electroputere“ şi altul de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu“. Din CN „Elena Cuza“ din Craiova, care în anul şcolar 2008-2009 a adus 11 câştigători de premii importante la competiţiile naţionale, nu a mers în excursia în Grecia nici măcar un cadru didactic. Nici din CN „Ştefan Velovan“ nu au fost selecţionaţi profesori care să-i însoţească pe olimpici. Este şocant faptul că această listă este ţinută departe de ochii presei. Printre cadrele didactice care s-au bucurat de excursie se află profesori de excepţie, care au reuşit performanţe deosebite: cadre didactice din CN „Fraţii Buzeşti“, CN „Carol I“, Liceul de Artă „Marin Sorescu“. Neoficial, am aflat că din Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ a mers profesorul Pescaru, care a obţinut premii la faza naţională la concursurile de arte şi meserii, din „Electroputere“ – Tatiana Bălăşoiu – tot cu premii la concursurile de arte şi meserii…

Lista cu profesorii însoţitori ba este la consiliul judeţean, ba nu…

Daniela Tarniţă, preşedinta Comisiei de Cultură şi Învăţământ din CJ, făcuse chiar un apel pentru ca „inspectoratul şcolar să aleagă cu grijă cele zece cadre didactice care să-i însoţească pe aceşti elevi, din rândul persoanelor care au contribuit la performanţa lor“. A solicitat apoi, pe 14 septembrie, ISJ o informare completă despre programul acţiunii în sine, despre performanţele olimpicilor, dar şi ale profesorilor care i-au însoţit. A primit o informare din partea ISJ Dolj, dar nu una completă, aşa cum solicitase. „Dacă îşi bat joc şi de olimpici, chiar nu mai e nimic de făcut în ţara asta!“, a spus Daniela Tarniţă, care a mărturisit că acest caz atât de grav va fi preluat de preşedintele CJ, Ion Prioteasa. Au trecut însă câteva zile şi nu am reuşit să aflăm oficial numele profesorilor însoţitori, Ion Prioteasa menţionând că lista cadrelor didactice nu a ajuns în posesia lui: „Ar fi foarte grav dacă aş avea o asemenea listă. Consiliul judeţean a dat, pentru al cincilea an, bani pentru olimpicii Doljului. Banii au fost viraţi în contul ISJ Dolj şi, conform protocolului, conducerea inspectoratului trebuia să facă toate operaţiunile, să aleagă firma de turism, să stabilească itinerariul, educatorii însoţitori. Misiunea consiliului judeţean s-a terminat în momentul în care a dat banii. Acum, că s-a întâmplat această disfuncţie este regretabil şi vina aparţine, în exclusivitate, ISJ Dolj, conducerii acestuia. S-a întâmplat şi anii trecuţi şi nu a învăţat nimeni din greşeli. Pentru anul viitor, vom face un protocol mult mai ferm, la care vor contribui cei 37 de consilieri judeţeni şi comisia de specialitate din CJ“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII