15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpt ani de la atentatele care au îndoliat America

Opt ani de la atentatele care au îndoliat America

Ziua de 11 septembrie 2009 marchează trecerea a opt ani de la sângeroasele atacuri teroriste care au îndoliat America şi care au reprezentat debutul unei tăcute, dar crâncene lupte împotriva terorismului. Pe întreg teritoriul Statelor Unite, dar şi în lume, azi vor fi organizate evenimente comemorative, în onoarea victimelor şi a eroilor căzuţi în septembrie 2001.

Startul pentru ceremoniile organizate în memoria tuturor celor decedaţi în timpul tragediei din 11 septembrie 2001 va fi dat în această dimineaţă chiar la New York, la Ground Zero, exact în locul în care în urmă cu opt ani se ridicau mândre turnurile gemene ale World Trade Center. La cea de-a opta comemorare a atacurilor executate la 11 septembrie 2001 de militanţii Al Qaeda, care au deturnat avioanele ce au lovit apoi clădirile World Trade Center, toţi cei prezenţi vor omagia şi pomeni cele 2.752 de victime dispărute aici, la Ground Zero. De asemenea, se vor ţine momente de reculegere şi pentru toţi cei care au pierit tot pe 11 septembrie 2001, la câteva ore după atacul din New York, când Pentagonul a fost atacat şi când un al patrulea avion, deturnat şi el de terorişti, s-a prăbuşit undeva în Pennsylvania.
În onoarea noii denumiri ce i-a fost atribuită acestei comemorări, cea de „National Day of Service and Remembrance“ (Ziua Naţională a Voluntariatului şi Pomenirii), prietenii şi rudele celor decedaţi vor citi cu voce tare numele tuturor victimelor. Organizatorii au propus ca fiecare rudă a victimelor să facă echipă cu un voluntar, combinare ce se doreşte a fi simbolul compasiunii şi solidarităţii ce a unit toţi locuitorii din New York în săptămânile şi lunile de după tragedie.
Şi anul acesta, ca în fiecare an, participanţii la ceremonie vor ţine patru momente de reculegere, prin care vor fi marcate momentele când avioanele au lovit clădirile şi când turnurile gemene s-au prăbuşit. La ceremonia de comemorare va participa şi primarul New York-ului, Michael Bloomberg, împreună cu mai mulţi oficiali.

Firul evenimentelor din 11 septembrie 2001

Ziua de 11 septembrie părea absolut normală şi toţi americanii îşi vedeau de sarcinile zilnice dintr-o zi obişnuită. Până când în New York şi în întreaga Americă s-a dezlănţuit iadul pe pământ. Posturile de televiziune din întreaga ţară au început să vuiască la vestea că, la comanda liderului terorist Osama Bin Laden, două avioane au fost deturnate de terorişti din cadrul organizaţiei Al Qaeda şi pilotate de kamikaze în cele două clădiri de la World Trade Center din New York. La un interval destul de scurt, teroriştii au deturnat un al treilea avion, care s-a prăbuşit peste o parte a clădirii Pentagonului, în afara Washingtonului. Un al patrulea avion, şi acesta deturnat, s-a prăbuşit pe o câmpie din Pennsylvania.
După primele informaţii despre aceste evenimente, tranzacţiile pe Wall Street au fost oprite, pentru prima dată în istorie Administraţia Aviaţiei Federale a anulat toate zborurile programate pe toate aeroporturile din America, iar armata Statelor Unite era în alertă de gradul unu. În acele momente, preşedintele de atunci al Statelor Unite, George Bush, s-a adresat naţiunii şi a promis că îi va hăitui şi găsi pe cei care se fac responsabili de tragedie şi îi va aduce în faţa justiţiei. După prăbuşirea celor două turnuri gemene de la World Trade Center, pompierii şi poliţiştii din New York, alături de voluntari, au început o masivă operaţiune de salvare, în timpul căreia sute dintre aceştia au pierit. Întreaga lume a reacţionat la această tragedie şi toţi liderii mondiali au promis că vor depune toate eforturile pentru a sprijini Statele Unite în găsirea vinovaţilor.

Despre Al Qaeda, azi

Şi anul acesta, americanii îşi aduc aminte de fatala zi de marţi, 11 septembrie 2001, când atacatorii sinucigaşi au lovit New York-ul şi Washington-ul, făcând mii de victime. Din 2001 până acum, asemenea atentate sângeroase nu s-au mai înregistrat pe teritoriul Americii, însă Al Qaeda a lovit în alte părţi ale lumii, într-o încercare de a îngenunchea alte puteri. Numai că de când Statele Unite au organizat operaţiuni militare de proporţii în Irak şi Afganistan, puterea loviturilor puse la punct de organizaţia teroristă Al Qaeda a fost slăbită de presiunea constantă a americanilor şi a aliaţilor acestora. Deşi grupurile teroriste au fost împinse în defensivă, nu puţini sunt experţii care susţin că ideologia după care se ghidează Al Qaeda continuă să influenţeze tinerii de religie musulmană din întreaga lume. Principalul front unde se duc lupte crâncene împotriva Al Qaeda a rămas acum regiunea situată de-a lungul graniţei dintre Afganistan şi Pakistan, unde se presupune că s-ar ascunde Osama Bin Laden, principalul responsabil pentru atacurile sinucigaşe de la 11 septembrie 2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII