23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea de Apel Bucureşti a hotărât: Spiru Haret poate organiza examene de admitere

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât: Spiru Haret poate organiza examene de admitere

Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi că Universitatea Spiru Haret va putea organiza examene de admitere, dar numai la specializările acreditate. Hotărârea nu este definitivă, recursul putând fi introdus în termen de cinci zile. De asemenea, instanţa a obligat Guvernul la plata a 7.500 de lei cheltuieli de judecată. Excepţiile au fost respinse.

Miercuri, forma de învăţământ la distanţă de la Universitatea Spiru Haret a intrat în ilegalitate, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care fixează măsurile pe care universitatea trebuie să le ia pentru a funcţiona legal.
Printre acestea se numără desfiinţarea învăţământului la distanţă, completarea studiilor pentru specializarea Drept, la patru ani. Ministerul Educaţiei a mai susţinut, la proces, că Aurelian Bondrea nu ar fi fost numit legal în funcţia de preşedinte al "Spiru Haret", excepţia fiind respinsă, pe motiv că nu influenţează fondul cauzei. Marţi, reprezentanţii "Spiru Haret" au adus mai multe hotărâri judecătoreşti definitive în care Bondrea apare ca reprezentant al instituţiei.

Procesul intentat de Universitatea "Spiru Haret" Ministerului Educaţiei a început marţi la Curtea de Apel. Reprezentanţii universităţii au cerut suspendarea hotărârii de Guvern, prin care instituţia nu mai are dreptul de a organiza examene de admitere pentru 2009-2010, pe motiv că "se încalcă principiul constituţional al autonomiei universitare şi dreptul fundamental al oricărei persoane la respectarea proprietăţii private", potrivit acţiunii depuse în instanţă. Mai mult, în acţiune se precizează că, prin aceeaşi hotărâre de guvern, se încalcă drepturile obţinute în urma acreditării "Spiru Haret" ca universitate particulară. În urma acreditării prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul să stabilească organizarea "fiecărui ciclu universitar de zi, seral, cu frecvenţă redusă sau la distanţă". Potrivit rectorului de la "Spiru Haret", instituţia pe care o conduce are peste 50 de specializări, dintre care 95% sunt acreditate, iar restul autorizate.
De cealaltă parte, conform ministerului, dintre cele 31 de facultăţi ale universităţii, 26 sunt acreditate sau autorizate de instituţiile responsabile, cu menţiunea că avizele au fost obţinute, în majoritatea cazurilor, numai pentru programele de învăţământ la zi, însă universitatea are şi formele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă.

Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, în ultimii şapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numărul documentelor cerute crescând în fiecare an, de la 5.700 în 2003, la nu mai puţin de 56.000 anul acesta. Numărul diplomelor ilegale, estimat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret", confom NewsIn.

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS