23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţii îşi pun directorii la zid

Studenţii îşi pun directorii la zid

Liderii Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova cer demisia directorilor Casei Studenţilor (CS) din localitate. Motivul principal invocat de aceştia este dezinteresul faţă de studenţi. În replică, reprezentanţii CS Craiova s-au apărat, spunând că aceste atacuri sunt „comandate de sus“ şi sunt venite pe linie politică.

Reprezentanţii COS Craiova au lansat vineri, într-o conferinţă de presă, atacuri grave la adresa directorilor Casei de Cultură a Studenţilor din municipiu, cei cu care ar trebui să colaboreze, să realizeze împreună proiecte, să demareze acţiuni cu şi pentru studenţii centrului universitar, să solicite finanţare externă prin proiecte europene. Studenţii aduc argumente convingătoare împotriva celor menţionaţi, care, potrivit lor, în cele două luni de activitate nu au organizat nici măcar o întâlnire cu liderii studenţilor din Bănie pentru a le afla doleanţele, au un site neactualizat, plin de greşeli gramaticale, şi nu numai. „De când au venit la conducerea Casei de Cultură a Studenţilor au reuşit doar «performanţa» să piardă o parte din clădirea instituţiei. Nici măcar o dată nu ne-au solicitat sprijinul sau colaborarea, nu ne-au implicat în nici un proiect dedicat tinerilor, au folosit în scopuri personale instituţia care ar trebui să servească studenţilor. Mai mult decât atât, nici măcar la telefoane nu răspund, iar la sediu, de câte ori i-am căutat, au fost de negăsit“, a spus Claudiu Neagoe, preşedintele COS Craiova.  

Liderii celor peste 40.000 de studenţi craioveni aduc acuzaţii grave

Acuzele liderilor COS nu se opresc însă aici. Potrivit acestora, din informaţiile neoficiale care le-au parvenit, reprezentanţii Casei de Cultură a Studenţilor au trimis propuneri de proiecte la Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) pe semestrul al doilea, fără să aibă o întâlnire prealabilă cu reprezentanţii studenţilor din Craiova. „Dintr-un buget de un miliard şi jumătate, 750 de milioane de lei vechi şi-au propus să le cheltuiască în vederea organizării unui spectacol, asemănător celui de 2 mai organizat de MTS. Credem că este momentul să investim în studenţi şi nu să aruncăm bani în stânga şi în dreapta pe spectacole, pe cazarea şi masa artiştilor“, a adăugat Neagoe. Mai mult decât atât, tot din informaţii neoficiale ajunse la urechile liderilor studenţilor craioveni, Casa de Cultură a Studenţilor a primit aproximativ 30 de bilete de tabără de la MTS, pe care trebuia să le împartă studenţilor care activează la cercurile Casei de Cultură a Studenţilor, dar acestea nu au ajuns la cei cărora le erau destinate. Având în vedere toate aceste nereguli, liderii studenţilor din cadrul Universităţii din Craiova şi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie au cerut răspicat conducerii Casei de Cultură a Studenţilor demisia. „Să-şi dea demisia sau vom trece la proteste. Nu este firesc să folosească instituţia în scopuri personale. Este o instituţie publică ce se adresează studenţilor. Pentru că nu ne-au prins în proiectele pentru care au solicitat finanţare, riscăm ca studenţii implicaţi în proiectul «Coupe Robotique», de exemplu, de la Facultatea de Electrotehnică, să nu aibă bani de transport. Aceştia ar fi trebuit să plece în Franţa, în această toamnă, la un schimb de experienţă. Este bătaie de joc la adresa celor 12 studenţi şi a celor doi profesori universitari care au muncit la acest proiect. Am fi vrut să continuăm tradiţia proiectului «Zilele studentului craiovean», care ajunsese deja la cea de-a patra ediţie, însă nu vom mai avea bani deoarece cei de la Casa Studenţilor nu au solicitat finanţare“, a adăugat preşedintele COS Craiova.  

300.000 de lei pentru toate acţiunile Casei Studenţilor

În replică, reprezentanţii Casei de Cultură a Studenţilor au spus că atacul împotriva lor nu a fost iniţiat de studenţii craioveni, ci de liderii acestora sau de cei care au plecat din rândul lor, obţinând funcţii importante de conducere. „Este clar un atac politic condus de la Bucureşti. Nu trebuie să uităm că acela care a fost ani buni preşedinte la COS este acum deputat… În ceea ce priveşte proiectele noastre, la nivel naţional s-a decis ca fiecare casă de cultură a studenţilor să organizeze anual un mare festival. Ne-au alocat trei miliarde de lei vechi (300.000 de lei noi – n.r.) pentru toate acţiunile Casei Studenţilor, din care 10% au fost alocaţi diverselor programe studenţeşti. Am decis într-adevăr să alocăm o sumă importantă Festivalului de rock, jazz, folk, însă pe lângă acesta avem alte opt proiecte ale studenţilor“, a menţionat Dorin Mărgărit, directorul Casei de Cultură a Studenţilor. Acesta a mărturisit însă că aceste proiecte au fost depuse de studenţi la Direcţia Generală de Programe pentru Studenţi fără a i se solicita sprijinul. Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Economie din România (FASER) a obţinut o finanţare de 5.000 de lei, Eestec Le Craiova tot 5.000 de lei, Organizaţia Studenţilor din Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică – 4.000 de lei, AIESEC Craiova – 4.000 de lei, COS Craiova – 4.000 de lei, Asociaţia Studenţilor Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor – 1.000 de lei şi Organizaţia studenţilor din Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică (alt proiect) – 3.000 de lei.

„Nu suntem agenţie de turism să trimitem studenţi în străinătate“

Şi cum scandalul pornit de liderii studenţilor i-a scos din sărite pe reprezentanţii Casei Studenţilor, aceştia au aruncat pisica în curtea foştilor directori. Ei susţin că din două în două zile au bătut drumul spre Capitală pentru a rezolva problema retrocedării corpului vechi al clădirii Casei Studenţilor, însă a fost prea târziu, proprietarii de drept având dispoziţie de intrare în imobil încă din 2007. Nimeni din vechea conducere nu a făcut vreun demers legal pentru contestarea acestui document. În ceea ce priveşte proiectele pentru solicitarea de bani pentru deplasarea studenţilor în străinătate, cei de la Casa Studenţilor au precizat că acest lucru nu intră în atribuţiile lor.
„Nu suntem agenţie de turism să trimitem studenţi în străinătate. Este suficient ce s-a întâmplat până acum în această instituţie, când 80% din fonduri se alocau pentru masă şi cazare… Dacă au nevoie, le pun la dispoziţie sala, dar n-am cum să le dau 200 de milioane de lei (vechi – n.r.) pentru a-i trimite în Franţa. Şi, în plus, ce cultură promovează studenţii implicaţi în proiectul «Coupe Robotique»? Noi suntem aici să promovăm talente. De aici au plecat cei de la «Vacanţa Mare» sau Gabriel Cotabiţă…“, a adăugat Mărgărit.   
În legătură cu biletele de tabără trimise de MTS, reprezentanţii Casei de Cultură a Studenţilor au precizat că au primit 25, iar acestea au fost date reprezentanţilor cercurilor studenţeşti de muzică rock, modelling, teatru şi arte marţiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII