12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRestructurarea Oltchim presupune concedierea a 1.206 angajaţi

Restructurarea Oltchim presupune concedierea a 1.206 angajaţi

Programul de restructurare a combinatului Oltchim, adoptat în urma Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 6 august, prevede disponibilizarea, până la sfârşitul anului, a 1.206 din cei 3.799 de angajaţi ai combinatului.

„Reducerea personalului se va face prin externalizarea de activităţi, prin vânzări de active, restructurarea unor activităţi şi a unor posturi din schemele de personal“, se arată în Nota de fundamentare privind solicitarea aprobării Programului de restructurare a SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, publicată pe site-ul companiei. Potrivit documentului, compania speră ca în primul an de aplicare a acestor măsuri de restructurare a activităţii să economisească 8.536.000 de lei.
Programul de restructurare aprobat de acţionarii Oltchim prevede externalizarea unor activităţi conexe, precum dispensar medical, cantină, producţie de apă potabilă Bistriţa, îmbuteliere oxigen, producţie profiluri din PVC – RAMPLAST, precum şi măsuri de reducere a personalului prin pensionarea salariaţilor care îndeplinesc condiţiile şi încetarea contractului de muncă în cazul angajaţilor care cumulează pensia cu salariul. De asemenea, programul prevede şi concedierea colectivă a 488 de salariaţi începând cu 1 septembrie.
„Prin aceste măsuri de natură organizatorică, personalul se reduce de la 3.799 de salariaţi existenţi la 31 decembrie 2008 la 2.593, la care se vor adăuga aproximativ 600 de angajaţi prin preluarea activităţii de petrochimie de la Petrom – sucursala Arpechim Piteşti. Prin programul de restructurare propus, se va diminua numărul de personal cu 1.206 persoane, cu implicaţii în reducerea cheltuielilor cu personalul şi creşterea productivităţii muncii“, se arată în document.

Capitalul social, majorat cu 538 de milioane de lei

De asemenea, programul prevede şi trimiterea în şomaj tehnic a personalului care lucrează la instalaţiile care nu funcţionează din cauza neasigurării etilenei şi propilenei de la Petrom, precum şi a personalului din secţiile auxiliare şi servicii, proporţional cu ponderea activităţii de producţie temporar suspendată, respectiv cu 50%.
Nota de fundamentare a programului de restructurare prevede şi luarea unor măsuri financiare, precum majorarea capitalului social cu 538 de milioane de lei, până în luna noiembrie, echivalentul datoriei înregistrate faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pentru redresarea financiară a combinatului, acţionarii Oltchim au aprobat, de asemenea, vânzarea participaţiilor deţinute de Oltchim la alte firme, precum şi a mai multor active – teren, construcţii, mijloace fixe – care nu sunt utilizate în activitatea principală de producţie a societăţii, cu un preţ total de 77,8 milioane de lei.
Combinatul petrochimic intenţionează să obţină până la finalul anului „finanţări pentru credite de 486 de milioane de euro, precum şi scrisori de garanţie din partea statului pentru 80% din valoare, respectiv 388,8 milioane de euro“, se arată în document.

Implementarea programului de restructurare, finalizată în 2013

„Implementarea programului de restructurare propus va fi finalizată în anul 2013, când societatea va înregistra o cifră de afaceri de 960 de milioane de euro, profit net de 82 de milioane de euro, iar EBITDA (profitul înainte de plata dobânzilor, impozitelor, includerea deprecierii şi a amortizării – n.r.) va ajunge în acel an la un nivel de 197 de milioane de euro. Societatea va înregistra profit pe total activitate în fiecare an, începând cu anul 2010 şi va reduce nivelul plăţilor restante cu aproximativ 80%“, se precizează în programul de restructurare.
Combinatul petrochimic Oltchim este deţinut în proporţie de 54,79% de Ministerul Economiei. Alte 12,15% dintre acţiuni sunt deţinute de compania germană PCC SE, iar diferenţa aparţine mai multor firme şi persoane fizice.

PCC SE nu ştie dacă va mai participa la privatizarea Oltchim

PCC SE, cel mai important acţionar minoritar al Oltchim, este în continuare interesat de participarea la procesul de privatizare a combinatului petrochimic, însă nu ştie ce va face în condiţiile în care va fi pus în aplicare actualul plan investiţional, estimat la 2,5 miliarde de euro.
„Nu ştiu ce vom face, dacă ne vom retrage sau nu. În fiecare zi primim informaţii noi şi nu sunt cele mai bune veşti. În ultimii doi ani nu s-a întâmplat nimic din ce ne aşteptam. Dacă Oltchim va achiziţiona Arpechimul şi în condiţiile actualului plan al conducerii, Oltchim nu va mai fi o companie atrăgătoare. În următoarele luni ne vom da seama ce se întâmplă şi vom decide ce vom face“, a declarat Adam Lamentowich, project development manager în cadrul PCC SE.
Acesta a mai spus că, în cazul în care Oltchim îşi va tripla datoriile, combinatul nu va mai putea fi salvat de la faliment. „Noi considerăm Oltchim ca o strategie actuală de dezvoltare. Nu am vândut o afacere profitabilă (PCC SE a vândut la începutul anului divizia de logistică pentru a obţine lichidităţile necesare pentru investiţii şi achiziţii în industria chimică, în principal la Oltchim – n.r.) ca să ţinem banii la bancă. Am primit şi alte propuneri de a participa la privatizări sau de a deveni acţionari minoritari. Nu putem accepta pierderi la infinit. Şi aşa am pierdut foarte mult timp“, a adăugat reprezentantul PCC SE.
PCC SE a depus, pe 6 iulie 2009, o scrisoare de intenţie la guvern pentru a participa la privatizarea Oltchim SA, considerând că această acţiune ar putea fi o soluţie pentru restructurarea şi supravieţuirea companiei.
„Soluţiile propuse de PCC SE au ca scop evitarea închiderii Oltchim, oferind companiei o şansă de a se redresa din punct de vedere financiar şi al afacerilor, în termen scurt spre mediu, exclusiv pe baza acţiunilor şi principiilor de business. De asemenea, în scrisoarea de intenţie adresată guvernului, PCC SE garantează angajaţilor Oltchim păstarea locurilor de muncă pe o perioadă de cel puţin cinci ani“, potrivit reprezentanţilor companiei PCC SE.
Conducerea combinatului petrochimic nu are un plan de investiţii susţinut de o analiză temeinică de business, iar dacă va achiziţiona atât petrochimia de la Arpechim, cât şi rafinăria, investiţiile imediate ale combinatului ar putea ajunge foarte curând la 2,5 miliarde de euro, au declarat oficialii PCC SE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU