12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii doljeni şi-au primit banii pe suprafaţă

Fermierii doljeni şi-au primit banii pe suprafaţă

Aproape toţi fermierii doljeni care au solicitat sprijin pe suprafaţă în 2008 au fost autorizaţi la plată. „Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Centrul Judeţean Dolj, a autorizat la plată 99,4% dintre cererile fermierilor doljeni pentru acordarea subvenţiei pe suprafaţă pe anul 2008, în valoare totală de 36.729.500 de euro (112.711.950 de lei)“, a declarat Sorin Iordache, directorul coordonator al APIA Dolj. Acesta a explicat că numărul fermelor care ar trebui să mai primească subvenţiile europene pe suprafaţă se ridică la 350.
Din cele 60.415 solicitări depuse pentru această subvenţie, 0,66% nu vor beneficia de ele. „404 ferme au primit deja decizii negative (ferme neeligibile,  cu suprafaţa sub un hectar sau cu parcele sub 30 de ari)“, a precizat Sorin Iordache. Pentru anul trecut, fermierii au primit 106,92 euro/hectar (60,75 euro/ha bani europeni şi 46,17 euro/ha plăţi complementare de la bugetul naţional) la un curs de 3,7413 lei/euro (cursul din 1 octombrie 2008).

Penalităţi din ce în ce mai mici pentru depăşirea termenului de plată

Conform regulamentelor europene, termenul pentru efectuarea fără penalizări a plăţilor la hectar este 30 iunie, pentru anul anterior depunerii cererilor. Drept urmare, depăşirea termenului va atrage penalităţi care vor fi suportate din bugetul de stat. În 2008, din cauza neachitării banilor în termenul stabilit, pentru plăţile aferente anului 2007, Comisia Europeană a calculat României penalităţi de 13,9 milioane de euro. „Anul acesta, penalităţile din partea Comisiei Europene pentru întârzierile legate de plăţile pe suprafaţă încadrate în SAPS (schemă de plată unică pe suprafaţă – n.r.) nu vor fi la fel de mari ca anul trecut, deoarece s-a reuşit efectuarea într-un procent foarte mare a plăţilor din fonduri europene“, a adăugat Sorin Iordache.
În 2009, România ar putea evita penalităţile aferente pentru întârzieri în acordarea plăţilor către fermieri. Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, pentru cererile depuse anul acesta au fost deja stabilite eşantioanele clasice pentru control, iar la începutul lunii septembrie (cu patru luni mai devreme decât anul trecut) ar putea demara şi controlul prin teledetecţie. „Acest lucru ar putea permite începerea plăţilor aferente SAPS 2009 mult mai devreme, astfel încât banii să intre în conturile fermierilor cât mai repede“, a adăugat Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS