17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContract liberal cu iz penal

Contract liberal cu iz penal

Investiţia cu aromă liberală de la tabăra pentru tineret Calafat miroase urât. Firma Dova Construct, aflată în anturajul consilierului judeţean Cosmin Enea, ar putea fi acuzată de distrugerea bunurilor statului, iar fosta conducere a Direcţiei pentru Tineret (DT) Dolj – de deturnare de fonduri.

Gazeta de Sud v-a prezentat în urmă cu o săptămână situaţia taberei pentru tineret de la Calafat, demolată fără autorizaţie de societatea Dova Construct. Firma a semnat un contract cu DT Dolj în luna mai anul acesta, după ce a câştigat în mod dubios o licitaţie organizată de fostul director al Direcţiei, liberalul Adrian Luşcă, pe ultima sută de metri a mandatului. Conform contractului, societatea urma să primească aproape 900.000 de lei în schimbul cărora trebuia să construiască două cabane. Dova Construct, patronată de Andrei Docea, un foarte bun prieten al lui Cosmin Enea, nu a mai avut răbdare şi, din dorinţa de a pune mai repede mâna pe bani, a ras cabanele existente în tabără şi a construit o fundaţie fără să aibă autorizaţie de demolare, de construire şi ordinul de începere a lucrărilor. În afacerea de 900.000 de lei a fost cooptată şi firma R-Cons Consult, pe post de diriginte de şantier, societate înfiinţată la câteva zile după data licitaţiei.

Contract public, pus la secret

Lipsa autorizaţiilor nu este singura bubă din contractul de atribuire. Pe lângă demolarea fără drept a unui bun al statului de către firma Dova Construct,  ies acum la iveală aspecte pe care organele de anchetă ale statului au toate motivele să le aprofundeze.
Mai multe clauze din contractul de atribuire semnat de Dova Construct şi DT Dolj nu au fost respectate. Una dintre ele se referă la obligaţia societăţii constructoare de a informa Direcţia despre începerea lucrărilor. „Executantul (firma Dova – n.r.) trebuie să notifice achizitorului şi Inspecţiei de Stat în Construcţii data începerii efective a lucrărilor“, se menţionează într-una dintre clauzele contractuale. Nu a fost respectată. Alt articol dădea Direcţiei dreptul de a supraveghea lucrările, lucru normal atâta timp cât era vorba de bani publici: „Achizitorul are dreptul de a supraveghea desfăşurarea execuţiei lucrărilor“. Atât de bine a vegheat fostul director liberal Adrian Luşcă respectarea contractului, încât Dova Construct a ras patru cabane şi a spoit o fundaţie, fără să aibă nici un document legal la mână.
Cel mai interesant aspect este însă lipsa anexelor din contractul aflat în posesia Direcţiei pentru Tineret. Într-unul dintre articole se menţionează obligaţia executantului de a prezenta Direcţiei stadiul de realizare a lucrării conform termenelor precizate în anexele contractului. Gazeta de Sud a solicitat pe baza Legii accesului la informaţiile de interes public să studieze contractul cu pricina. Lipsesc însă anexele de care se vorbeşte în el. Angajaţii DT Dolj au ridicat din umeri, spunând că nu ştiu unde sunt şi că nu le-au avut niciodată. Altă ciudăţenie este secretul sub care a fost zăvorât contractul cu dirigintele de şantier, firma R-Cons Consult, despre care Adrian Luşcă declara în articolul precedent, publicat de GdS, că s-a chinuit să o găsească. Şi a găsit-o. R-Cons Consult a strecurat în contract o clauză de confidenţialitate care îi permite să dea în judecată Direcţia dacă face publică vreo literă din el. Clauza este cu atât mai ciudată, cu cât aceasta nu a fost inclusă şi în contractul cu Dova Construct. Contactat telefonic, reprezentantul firmei, Ion Dinu, a declarat sec: „Nu discut contracte şi, mai ales, cu dumneavoastră, că nu am de ce“. Fostul director al DT Dolj, Adrian Luşcă, nu a răspuns la telefon, în ciuda insistenţelor.

Luaţi-i de-i cercetaţi

Aspectele semnalate de GdS aduc în discuţie două mari probleme pe care autorităţile statului ar trebui să le investigheze. Prima este posibila acuzaţie de distrugere care ar putea fi adusă firmei Dova Construct. Neavând autorizaţiile necesare, societatea a intrat practic de capul ei pe proprietatea statului şi a demolat cabanele fără bază legală. Direcţia pentru Tineret Dolj poate, de asemenea, lămuri situaţia, dacă doreşte, prin depunerea unei plângeri penale. Şi fosta conducere a DT Dolj ar putea avea probleme cu procurorii. La o simplă studiere a bugetului pe anul în curs, organele de anchetă ar putea descoperi o posibilă deturnare de fonduri. De exemplu, capitolul „Cheltuieli de capital“ prevede pentru 2009 cheltuieli de 912.000 de lei. Suma urma să fie folosită pentru „alte active fixe“, altele decât construcţiile, maşinile sau mobilierul, pentru care bugetul prevede zero lei. Specialiştii contabili intervievaţi de GdS au precizat că suma de 912.000 de lei putea fi cheltuită doar pentru reparaţii capitale la obiectivele din patrimoniu, nicidecum pentru demolarea sau construirea unor clădiri noi. Chiar dacă acest lucru ar fi fost legal, fosta conducere a DT Dolj nu putea să aloce toţi banii pentru un singur obiectiv şi să lase Direcţia cu conturile goale în cazul în care ar fi avut nevoie de bani pentru reparaţii de orice fel. Toate aceste probleme GdS le-a adus şi în atenţia Ministerului Tineretului şi Sportului printr-o cerere scrisă pe baza Legii accesului la informaţiile de interes public. De atunci au trecut zece zile, iar ministerul tace ca peştele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII