30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaracalul, centrul culturii româneşti pentru trei zile

Caracalul, centrul culturii româneşti pentru trei zile

Spectacolele care au marcat redeschiderea Teatrului Naţional Caracal, după ce 22 de ani a fost închis pentru reabilitare, au adus oraşul în centrul culturii româneşti.

 

Evenimentele de pe scena teatrală caracaleană au atras nu doar iubitorii de cultură, ci şi politicieni, în fiecare seară fiind în sala de spectacole cel puţin un lider de partid. Primul spectacol a avut loc joi seară, când pe scenă au urcat Horaţiu Mălăele şi Mihai Urs în piesa „Măscăriciul" de Cehov. Printre spectatori s-a numărat şi liderul PNL, Crin Antonescu.

Vineri a fost tot o zi plină de evenimente, fiind acordate mai multe titluri de cetăţeni de onoare unor personalităţi ale culturii româneşti, dar şi foştilor miniştri ai culturii, care în timp au ajutat cu alocare de fonduri la reabilitarea edificiului. Printre aceştia s-au numărat actorii Radu Beligan şi Florin Piersic, foştii miniştri ai culturii Adrian Iorgulescu şi Mona Muscă.

Şi a doua seară de spectacol, cea de vineri, când pe scenă a urcat Tudor Gheorghe pentru concertul „Mahalaua, mon amour", a atras politicienii, de această dată fiind prezent preşedintele PSD, Mircea Geoană.

Sâmbătă seară, la teatru, la Caracal, au venit premierul Emil Boc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, ministrul culturii, Theodor Paleologu, şi fostul ministru al culturii Mona Muscă, dar şi parlamentari de Olt. S-a jucat „Străini în noapte", avându-i în distribuţie pe Florin Piersic şi Emilia Popescu, spectacolul fiind regizat de Radu Beligan.

Cultura, importantă în perioade de criză

 

După căderea cortinei, prim-ministrul Emil Boc a vorbit despre rolul culturii, arătând că acesta e important mai ales în perioade de criză. „A fost o seară de excepţie, cu oameni de excepţie, la un teatru extraordinar, care demonstrează că actul de cultură poate fi făcut oriunde în România dacă sunt oameni de suflet. Şi cultura are în vremuri de criză menirea ei şi trebuie să ne uităm spre cultură mai mult pe vremuri de criză. Teatrul este superb, o clădire care arată într-adevăr extraordinar. Caracalul, pentru o zi, pentru trei zile, a fost centrul teatrului românesc", a spus premierul.

Mona Muscă a ţinut să spună că la Caracal nu doar clădirea teatrului este frumoasă din punct de vedere arhitectonic şi al valorii culturale, amintind că în localitate sunt peste 100 de monumente istorice şi toată merită atenţia. Actuala clădire a Teatrului Naţional Caracal a fost construită în perioada 1896-1901. Piatra de temelie a edificiului a fost pusă pe 14 iulie 1896, iar teatrul a fost ridicat după planurile arhitectului austriac Franz Bileck. Edificiul este bogat ornamentat, atât în interior, cât şi în exterior, cu statui, balcoane, coloane, capiteluri, cupole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII