10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSimpozion Ştiinţific în Bănie

Simpozion Ştiinţific în Bănie

Certificatul energetic al clădirilor va fi obligatoriu în toate tranzacţiile imobiliare, începând de anul viitor. Persoanele fizice şi juri-dice din Craiova îl pot însă obţine încă de pe acum.

Vineri s-a lansat la Craiova un consorţiu format din Fundaţia Română pentru Infrastructuri şi Amenajarea de Locuinţe (FRIAL), Institutul de Cercetări Electrotehnice ICPE şi un grup de firme germane. Evenimentul a fost punctat printr-un simpozion ştiinţific. „Acest consorţiu este capabil să instrumenteze şi să realizeze expertiza termică a clădirilor şi reabilitarea lor şi poate să propună soluţii de independenţă energetică, mergând de la locuinţe individuale până la centrale termice de cartier şi oraş“, a declarat Eugen Sbora, director tehnic FRIAL, care a explicat că acest consorţiu are şi capacitatea de a îndruma şi realiza proiecte finanţate din fonduri structurale europene, atât pentru autorităţile publice, cât şi pentru IMM-uri.

Certificatul de performanţă energetică, obligatoriu din 2010

Simpozionul de vineri, organizat de CJ Dolj, ICPE Bucureşti şi FRIAL, filiala Craiova, vine cu puţin înainte de intrarea în vigoare a obligativităţii existenţei unui certificat energetic al clădirilor în tranzacţiile imobiliare.
„Începând din 1 ianuarie 2010, orice tranzacţie imobiliară va impune şi existenţa unui certificat de performanţă energetică, care poate fi obţinut în baza unei solicitări. Este însă nevoie de el şi pentru că vă poate ajuta să micşoraţi consumul energetic şi implicit factura“, a explicat dr. ing. fiz. Camelia Petrescu, directoarea Centrului Tehnici de Măsurare-Metrologie din cadrul Institutului de Cercetări Electronice ICPE, auditor intern şi internaţional în domeniul fondurilor structurale. Aceasta a explicat că etapele pentru realizarea unei expertize tehnice a unei clădiri sunt: vizualizarea iniţială cu o cameră în infraroşu a clădirii pentru a determina starea de sănătate a construcţiei, realizarea studiului de expertiză tehnică cu anveloparea clădirii, a instalaţiilor electrice şi de apă şi elaborarea certificatului energetic şi notarea clădirii. Aceste etape sunt urmate de indicarea soluţiilor de reabilitare termică, realizarea efectivă a lucrărilor de reabilitare şi vizualizarea finală a clădirilor. „Preţul unui audit se stabileşte în funcţie de suprafaţa desfăşurată a clădirii“, a precizat dr. ing. fiz. Camelia Petrescu.

Sisteme performante de energie alternativă

Temele dezbătute la simpozion au fost diversificate. „Acest simpozion şi-a propus să informeze şi despre sistemele performante de energie alternativă şi să ofere soluţii pentru cei care vor să acceseze fonduri structurale“, a precizat dr. ing. Doru Ioan Craia, preşedintele FRIAL. Pe lângă auditul energetic, participanţii la eveniment (arhitecţi, economişti, ingineri, reprezentanţi ai IMM-urilor şi ai primăriilor din judeţ) au fost informaţi şi cu privire la utilizarea metodei de termoviziune, la sistemele performante de energii alternative (instalaţii solare, sisteme pompe de căldură, centrale termice fotovoltaice), precum şi la identificarea, accesarea şi întocmirea proiectelor pentru atragerea fondurilor structurale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII