24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstructorii privaţi visează la banii publici

Constructorii privaţi visează la banii publici

Preşedintele Traian Băsescu îndeamnă primăriile oraşelor să preia blocurile private neterminate şi să le transforme în locuinţe sociale. Dezvoltatorilor craioveni le surâde foarte mult ideea, iar primăria le dă de înţeles că şi-ar dori tranzacţiile, dar nu are bani.

Preşedintele Traian Băsescu a găsit soluţia ca dezvoltatorii imobiliari să aibă piaţă de desfacere. Într-o emisiune TV, şeful statului le-a recomandat primăriilor să preia de la aceştia blocurile începute şi neterminate şi să le transforme în locuinţe sociale. În felul acesta, primăriile ar rezolva problema locuinţelor pentru tineri, iar dezvoltatorii ar scăpa de găsitul clienţilor în această perioadă incertă pentru imobiliare şi de problemele legate de finanţarea proiectelor. La nivelul Craiovei, ideea preşedintelui a prins în mediul imobiliar, chiar şi la companiile care susţin că au banii necesari pentru terminarea locuinţelor începute. Dezvoltatorilor care au blocuri în construcţie le surâde ideea foarte mult, pentru că ar vinde la pachet proiectul cu totul şi nu ar mai sta să-şi recupereze investiţia de la fiecare client. Unii dintre aceştia chiar aşteaptă oferte din partea municipalităţii pentru blocurile lor nefinalizate, alţii s-au oferit să le termine şi să le vândă primăriei „la cheie“. În acelaşi timp, cei care intermediază tranzacţiile imobiliare se tem că iar se vor „inflama“ preţurile apartamentelor după ce abia s-au mai apropiat de normal. „Ideea domnului preşedinte este aberantă. Cine va face calculul preţului de piaţă la asemenea tranzacţii? Nu se poate face o adaptare la preţul pieţei în asemenea condiţii, pentru că toţi vor urca preţurile când este vorba să vândă primăriei. Iar vom avea o inflaţie, o inflamare a preţurilor în segmentul de imobiliare“, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, Cristian Clenciu.  

Dezvoltatorii ar vinde oricui

Întrebaţi dacă ar vinde proiectele municipalităţii, cei intervievaţi au spus că nu vor sta pe gânduri. Ei ar vinde primăriei toate clădirile de locuinţe. „Normal că aş vinde primăriei. Doar sunt de vânzare blocurile. În o lună sau o lună şi jumătate ar fi gata. Suntem dispuşi să vindem oricui, dar depinde şi cu cât este bugetată primăria pentru acest lucru. Ea poate să ne facă o ofertă, să vedem preţul la care sunt dispuşi să cumpere, pentru că totuşi este un complex rezidenţial“, a spus Dorian Tulitu, unul dintre asociaţii de la Ferval Residence. Ferval construieşte 140 de apartamente la ieşirea din Craiova, în apropiere de Ford, iar întreaga investiţie a costat şapte milioane de euro, a spus Tulitu. Preţurile sunt de la 50.000 la 85.000 de euro, în funcţie de spaţiu. Alt dezvoltator care are blocuri în construcţie pe bulevardul Nicolae Titulescu şi în Rovine, compania Simode, ar fi dispus să vândă la pachet. „Blocul de lângă Grădiniţa nr. 24 de pe Titulescu este finalizat în proporţie de 95% şi avem acolo 20 de apartamente. Suntem dispuşi să vindem primăriei, dar pentru asta trebuie să ne facă mai întâi o ofertă de preţ. Noi putem să vindem în stadiul în care este acum sau să-l finalizăm şi să-l predăm la cheie. Preţul este de 1.000 de euro pe metrul pătrat, plus TVA (5%)“, a precizat Dorin Mihai, reprezentantul firmei Simode. Directorul de la Edeca Group, Răzvan Ţugui, este de părere că ideea este bună: „Am fi de acord să vindem primăriei, doar că la noi sunt preţurile cam mari, de la 1.000 de euro pe metrul pătrat plus TVA de 19%“. Edeca a ridicat 13 apartamente în zona Mc Donald’s. Şi constructorii de case ar fi tentaţi să vândă municipalităţii. „Cum să nu ne convină ideea. Orice ban e binevenit, mai ales dacă este de la municipalitate. Nu ştiu dacă aceasta caută case, dar dacă e nevoie mai construim altele pentru primărie“, a spus Ştefan Cherciu, de la Casa Noastră.

Primăria ar vrea să cumpere

Municipalitatea le dă o speranţă dezvoltatorilor, dând de înţeles că ar fi dispusă să cumpere complexurile rezidenţiale ridicate de firmele private. Numai că nu se ştie cu ce bani. „Luăm în calcul această posibilitate, dar, având în vedere că o să implice un efort financiar pentru primărie, trebuie găsite şi sursele financiare“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII