Scurte stiri

Autori


La mulţi ani, Dinu Săraru!

Maestrul Dinu Săraru împlineşte astăzi 77 de ani. S-a născut pe 30 ianuarie 1932 în comuna Slătioara, judeţul Vâlcea. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Dinu Săraru este printre cei mai renumiţi publicişti, dramaturgi şi romancieri contemporani. De asemenea, Dinu Săraru a fost directorul Teatrului Mic şi Teatrului Foarte Mic din Bucureşti între anii 1977-1990. În 2001, Ion Iliescu l-a numit directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, funcţie din care a demisionat în 2004.

Dinu Săraru este şi patronul spiritual al Festivalului Naţional de Teatru „Nişte ţărani“, desfăşurat în localitatea Seaca, din judeţul Olt. El a acceptat în 2006 ca festivalul să poarte numele celebrului său roman, care i-a adus faima înainte de 1989, dar care s-a aflat printre lucrările contestate de criticii literari după 1990. Festivalul, care anul acesta se va afla la a IV-a ediţie, este onorat, an de an, de prezenţa unor personalităţi ale lumii teatrale, precum Geo Saizescu sau actriţa Eugenia Maci.

 Mihaela IANCU

Pompierii, în vizită la grădiniţă

La Grădiniţa „Vis de Copil“ din Târgu Jiu s-a desfăşurat ieri prima acţiune din cadrul protocolului semnat între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), privind educarea ecologică şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă a elevilor şi preşcolarilor din judeţ. Copiilor le-au fost prezentate, într-o formă atractivă şi pe înţelesul lor, materiale şi filmuleţe privind reciclarea deşeurilor şi modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Surpriza de final a reprezentat-o prezenţa în curtea grădiniţei a unei autospeciale de pompieri, copiilor fiindu-le prezentate dotările acesteia, dar şi componentele unui echipament  complet de intervenţie.

Mihaela FLOROIU

Ambulanţa intervine în funcţie de culori


Angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj vor interveni la urgenţe în funcţie de culoarea codului pe care le vor avea acestea. În prezent, reprezentanţii Ambulanţei merg la subunităţi pentru a informa cadrele medicale despre codurile care vor fi aplicate situaţiilor de urgenţă. Codul roşu reprezintă un caz cu gravitate maximă, la care medicii trebuie să intervină în cel mult cinci minute, în timp ce codul galben desemnează o urgenţă la care trebuie să se ajungă în cel mult zece minute. Codul verde prevede ca pacientul să fie tratat în aproximativ o jumătate de oră.

Directoarea medicală a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, Valeria Gherghie, a spus că solicitările care vor fi primite de medicii de la Ambulanţă vor fi triate în funcţie de simptome şi de gravitatea stării de sănătate a pacientului. Aceasta consideră că noul sistem va duce la eficientizarea activităţii desfăşurate de Unitatea de Primire Urgenţe. Jana Prejbeanu, directoarea Ambulanţei Gorj, a precizat că sistemul de clasificare a urgenţelor care urmează să fie introdus în perioada următoare va fi testat în prealabil.

Alin ION

Peste 100 de solicitări de recalculare a indemnizaţiei

110 părinţi au depus la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Olt cereri pentru recalcularea indemnizaţiei de creştere a copiilor. Potrivit datelor centralizate de AJPS în săptămâna 11-16 ianuarie, 27 de femei şi şase bărbaţi au solicitat recalcularea indemnizaţiei, iar săptămâna trecută, alte 50 de persoane. În prezent, agenţia are în plată 1.894 de mame care primesc indemnizaţie de creştere şi îngrijire a copilului, 585 de tătici şi alţi 294 de părinţi primesc stimulent de creştere a copilului în vârstă de până la doi ani.

Potrivit legislaţiei în vigoare, părinţii pot primi o indemnizaţie a cărei valoare poate fi cuprinsă între 600 şi 4.000 de lei. „Din primele verificări, persoanele care au solicitat recalcularea indemnizaţiei de creştere a copilului în vârstă de până la doi ani nu vor avea de primit sume foarte mari. Având în vedere că persoanele care au solicitat recalcularea nu au realizat venituri deosebite în ultimele 12 luni anterioare naşterii, vor avea de primit între 900 şi 1.200 de lei fiecare“, a spus directorul AJPS, Liviu Luca.

Maria PĂUNComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 ianuarie 2009

Actualitate

» Scurte stiri
» Magistraţii tineri l-au supărat pe Băsescu
» Zeci de gospodării din Gorj, afectate de inundaţii
» Avioane SA, ultima escală
» Îi înghite pământul!
» Drum acoperit de ape
» Ministrul Mediului a dat avizul de construire pentru Şoseaua de Coastă
» Avocaţii italieni numiţi din oficiu refuză să-i apere pe românii arestaţi pentru viol

Local

» 166 de firme, datoare
» Mai puţine victime ale virozelor respiratorii decât anul trecut
» 3.449 de lei, salariu mediu de bugetar
» Tentaţia politicianului, să dea leapşa celuilalt
» Economia românească va fi lovită foarte puternic
» Scurte ştiri
» Reţinuţi de poliţişti, eliberaţi de judecători
» Rănită, după impactul cu o rabă
» Spărgători de maşini, prinşi în flagrant
» „Garcea“ în acţiune

Dolj

» Tabere pentru şcolari şi studenţi
» Elevii intră în vacanţă fără teme obligatorii
» Alertă în Dolj, după dispariţia armelor de la Ciorogârla

Gorj

» A crescut numărul copiilor abuzaţi
» Zeci de instituţii de stat au finanţat campania lui Adrian Năstase
» Scurte ştiri

Sport

» Vâlcenii, mulţumiţi de Liviu Mihai
» Cîrţu: Nu ne-am atins obiectivele
» Mititelu vrea ca titlul să rămână în provincie
» Firţulescu a plecat de la Jiul Petroşani
» Cu Bornescu spre Cupa UEFA
» Craiova l-a luat pe Mişu de la Barcelona
» Ştiinţa, neînvinsă în Turcia
» Dică, propus la FC Bruges
» Doar Ştefan Radu titular în Italia
» Elena Bogdan a ieşit de pe teren în scaunul cu rotile
» Keşeru, la Liege?
» Scurte ştiri
» Rădoi, învingător în Arabia Saudită
» Jula, eliminat din Cupa Germaniei

Bani & Afaceri

» Sydney Hotel, o afacere cu voinţă
» Parcări cu plată în centrul Craiovei
» Conducerea Alro, cu tunul pe sindicate
» De ce „a luat foc“ Rocada

Sanatate

» Cum prevenim intoxicaţia cu monoxid de carbon
» Culoarea morcovului, sursă de sănătate
» Ţigara electronică
» Îngrijirea picioarelor
» Candidoza bucală, boala secolului

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Marea Barieră de Corali, paradisul din Australia

Top