16.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateContoarele care ard gazul de pomană

Contoarele care ard gazul de pomană

După afacerea apometrelor şi repartitoarelor de cost, altă şmecherie cu multe zerouri în coadă începe să înflorească în Craiova: montarea contoarelor individuale de gaz. În ideea scăderii facturii la întreţinere, proprietarii sunt puşi să plătească sute de lei pe nişte dispozitive care îi ajută prea puţin sau chiar deloc. Singurele câştigate sunt firmele care încasează banii.

Ca orice locuitor la bloc, craioveanul de rând şi-a dorit dintotdeauna să scape de tirania plăţii la comun la utilităţi şi să achite atât cât consumă. Aşa au apărut apometrele care măsoară cantitatea de apă consumată, repartitoarele de costuri care calculează câtă căldură ai în calorifere, ambele dispozitive dovedindu-şi utilitatea în timp. Chiar dacă firmele care le-au montat s-au spălat ulterior pe mâini şi i-au lăsat de multe ori pe oameni cu ochii în soare. Cea mai nouă găselniţă în domeniu este contorul individual de gaz, denumit pompos pasant, a cărui utilitate este pusă sub semnul îndoielii chiar de cei care furnizează gazul, Distrigaz Sud. Practic, în schimbul a 900 de lei, firmele agreate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei te cadorisesc pe bani grei cu un contor care adună metri cubi de gaze consumaţi lunar, pe care tu, ca şi consumator, te duci frumuşel şi îi declari la Asociaţia de Proprietari. Ca la apometre. Pe lângă contor, societăţile respective îţi bagă pe gât şi un detector de gaze, pentru că aşa prevede un ordin al Ministerului Administraţiei Publice Centrale din 2004.
„Începând cu 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale şi suprafeţele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt parţial sau în totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcţie specială (securizat, termopan etc.)“, se arată în ordinul respectiv.

Preţul final, sub semnul întrebării

Cu toate acestea, firmele din Craiova care au început de puţin timp să monteze respectivele contoare nu îi obligă pe locatari să cumpere şi detectorul de gaze. De exemplu, societatea CDG Therm SRL montează contorul cu 647 de lei, iar detectorul, cu aproximativ 250 de lei. Ciudat însă, în contractul pe care firma îl semnează cu fiecare locatar care a fost de acord cu montarea contorului nu este specificată suma totală de plată. În document este trecut doar avansul de 350 de lei. În acest fel, locatarul ar putea fi obligat ulterior să achite cât vor muşchii societăţii respective. Iar motive pot fi invocate o mie. De la ţevi suplimentare, la manoperă mai scumpă sau chiar creşterea cursului valutar. Cerban Daiana- Gabriela, acţionarul majoritar al firmei, s-a declarat surprinsă să audă acest lucru şi s-a plâns că are numai probleme de când s-a apucat de afacere. „Nu cred că nu este trecut costul final în contract. Oamenii pot plăti integral sau în rate aceste contoare. Oricum, această afacere este cea mai mare belea în care m-am băgat“, a spus ea.
Belea sau nu, societatea pe care a înfiinţat-o îi aduce bani frumoşi în cont. Şi nu numai ei. La un calcul simplu, dacă toţi cei aproape 85.000 de proprietari de apartamente şi-ar monta contoare şi detectoare de gaz, firmele care le montează ar încasa aproximativ 20 de milioane de euro. Ceea ce nu-i de ici, de colo, chiar dacă suma s-ar împărţi între societăţile existente pe piaţă.

Contorizare? Mai bine nu

Dincolo de costurile relativ mari pentru dotarea apartamentului cu contor de gaz, ce economii va aduce acesta în bugetul unei familii, mai ales în perioada rece? Foarte mici, după cum recunosc chiar reprezentanţii Distrigaz. „Conform datelor statistice, o utilizare normală a gazelor naturale pentru prepararea hranei reprezintă pentru o familie un consum de 7-10 mc pe lună. În aceste condiţii, investiţia în contorizarea pasantă trebuie bine analizată de asociaţia de locatari, pentru a se asigura de beneficiul real, ţinând cont că această operaţiune reprezintă contravaloarea gazului consumat în decurs de câţiva ani“, se arată într-un comunicat de presă al Distrigaz Sud la solicitarea GdS. Cu alte cuvinte, dacă folosiţi gazul doar pentru gătit, mai bine nu aruncaţi banii pe contor. În plus, pentru montarea unui astfel de dispozitiv, este nevoie de acordul majorităţii proprietarilor de pe scara unui bloc. „Decizia se ia cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor de pe scară. Situaţia e la fel ca la mansardare“, a precizat Marian Giubelan, şeful Serviciului de Coordonare a Asociaţiilor de Proprietari. Potrivit acestuia, o familie formată din trei persoane, care locuieşte într-un apartament cu două camere, în lunile de iarnă plăteşte circa 15 lei de persoană la întreţinere pentru gaze, adică 45 de lei de familie. În anotimpul cald, costul scade la jumătate. „Nu ştiu cât de bun este acest contor de gaze. Cei care vor să plătească atât cât consumă pot să şi-l monteze. Sunt situaţii când oamenii, în special cei mai în vârstă, închid repartitoarele de costuri, deci căldura din calorifere, şi dau drumul la aragaz ca să se încălzească. În această situaţie, factura, care se plăteşte pe fiecare scară de bloc, va creşte şi va fi plătită de toţi“, a mai spus Giubelan. Distrigaz Sud, distribuitorul care verifică şi îşi dă acordul final asupra lucrării de montaj a contorului, spune că, în caz de neplată, va tăia gazul pe toată scara, indiferent dacă locatarii au sau nu contor. „Montarea acestui contor pasant nu înseamnă că putem debranşa doar un locatar, dacă nu-şi plăteşte gazul. Noi avem contract tot cu asociaţia de proprietari. Cei care vor contorizare individuală, adică să nu depindă de ceilalţi, pot să-şi monteze contoare individuale şi atunci vor deveni direct clienţii noştri. În plus, cei care îşi montează acum contoare pasante şi vor dori apoi centrală termică vor pierde toată investiţia“, a declarat ataşatul de presă al Distrigaz Sud, George Carpov.

Paşii de urmat pentru montarea contorului

Asociaţia de Locatari/Proprietari trebuie să obţină în prealabil acordul Distrigaz Sud pentru montarea acestui tip de contor. Apoi, va contacta o societate autorizată de ANRE în vederea întocmirii unui proiect (documentaţie tehnică). Documentaţia se depune spre avizare la sediul Distrigaz Sud. Lucrarea poate demara numai după avizare. După finalizare, ea va fi recepţionată tehnic de un reprezentant al Distrigaz. În cazul nerecepţionării finale, Distrigaz poate tăia gazul întregii scări, situaţie des întâlnită în Bucureşti, acolo unde contorizarea a început mai demult.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII