29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de actori, afectaţi de ordonanţa ce interzice pensie plus salariu de la stat

Sute de actori, afectaţi de ordonanţa ce interzice pensie plus salariu de la stat

Sute de actori din România vor fi afectaţi de ordonanţa cabinetului Boc prin care se interzice cumularea de pensie şi salariu de la stat, numărul lor exact urmând să fie făcut public, în zilele următoare, de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

"Am trimis astăzi o solicitare tuturor teatrelor din România, pentru a afla exact numărul actorilor pensionaţi care lucrează încă în teatre, iar în următoarele zile vom avea şi cifrele exacte", au declarat reprezentanţi ai UNITER, citaţi de NewsIn.

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), Ion Caramitru estimează la 200 numărul actorilor pensionaţi aflaţi încă în activitate la teatrele de stat. "Este o picătură de apă într-un ocean. Ar fi păcat de la Dumnezeu să nu mai poată lucra. Aceasta ordonanţă nu pică bine, pentru că noi vrem să ţinem aproape de teatru marii actori care au ieşit la pensie. Actorii sunt cea mai restrânsă categorie socială; dacă la TNB sunt 17 actori pensionaţi, printre care Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Sanda Toma şi Damian Crâşmaru, la alte teatre sunt, probabil, cel mult cinci", a precizat, pentru NewsIn, Caramitru.

Potrivit directorului TNB, la luarea unei decizii de tipul ordonanţei în discuţie, trebuia luat în calcul faptul că actorii ies la pensie la fel ca majoritatea salariaţilor, la 65 de ani bărbaţii şi la 62 de ani femeile, iar pensiile nu sunt foarte mari, în comparaţie cu cele primite de angajaţii din Armată sau Interne. "Aceştia din urmă ies la pensie la 50 de ani şi beneficiază de pensii uriaşe", a mai spus Caramitru.

În opinia directorului de la "Nottara", Mircea Diaconu, ordonanţa este o decizie liberală a unui guvern neliberal. "Această ordonanţă susţine decizia pe care am luat-o când am devenit director al acestei instituţii: am scos la pensie pe cei care aveau vârsta legală şi, împreună cu ceilalţi foşti angajaţi ai teatrului, am lucrat cu ei pe bază de contract, în conformitate cu Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. În prezent, numărul colaboratorilor permanenţi este de 13-14, dar mai creşte în funcţie de spectacolele care se joacă, iar numărul actorilor salariaţi este de 40", a precizat Diaconu.

La pensiile mici ale actorilor face trimitere şi directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă. "Sper că guvernanţii se vor gândi la o portiţă prin care actorii pensionari să fie recompensaţi pentru prestaţiile lor, pentru că pensiile nu sunt foarte mari. Noi lucrăm cu actorii pensionari pe bază de contract pe fiecare spectacol. În momentul de faţă, nu avem nicio colaborare", a spus Mihăiţă.

Directorul Teatrului Mic, Florin Călinescu, afirmă că instituţia pe care o conduce nu are colaboratori permanenţi din rândul actorilor pensionaţi. "Ordonanţa este, probabil, o măsură luată de guvernul Boc în situaţie de criză, pentru a face tot felul de economii. Eu cred ca actorii pot beneficia de un alt statut. Noi putem lucra cu actorii pensionaţi fără a fi angajaţi, ci în colaborare pe bază de proiecte. Nu avem colaboratori permanenţi, ci in funcţie de spectacole putem apela la doi până la zece actori pensionaţi", a spus Călinescu.

Actori pensionaţi sunt încă în activitate şi la teatre din ţară, printre care şi cel din Târgu Mureş. Directorul instituţiei, Karp Gyorgy, vede şi el în ordonanţă o măsură prin care Executivul vrea să facă economii la buget. "Cred că guvernul trebuie să strângă cureaua. În aceşti 18 ani de democraţie, s-au cam risipit nişte bani, pe care o să-i strângă cum poate, de la instituţiile bugetare, prin astfel de legi. În instituţia noastră, patru angajaţi din totalul de 190 sunt afectaţi direct de ordonanţă şi mă voi întâlni miercuri cu ei, pentru a discuta situaţia. Este vorba despre o actriţă, care va lucra în continuare în acestă instituţie, fiind plătită per spectacol, două foste cadre militare, pensionate înainte de termen, ca urmare a deciziei de reducere a numărului de cadre militare din Armată şi care urmează să aleagă între beneficiile compensatorii primite ca urmare a acestei decizii şi funcţia de salariaţi ai Teatrului Naţional din Târgul Mureş, şi încă o persoană, care are deja limita de vârstă pentru pensionare", a spus Karp.

Potrivit ordonanţei de guvern publicată luni în Monitorul Oficial, pensionarii pentru limită de vârstă nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul lor, dacă acestea sunt obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care dintre cele două venituri renunţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII