25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu şi Cristian Tudor Popescu, câştigători la două categorii la Gala Zece pentru România

Traian Băsescu şi Cristian Tudor Popescu, câştigători la două categorii la Gala Zece pentru România

Cristian Tudor Popescu, Lucian Bute, Florin Piersic, Traian Băsescu, Victor Ponta, Andra şi Ion Ţiriac sunt laureaţii ediţiei a IV-a a Galei Zece Pentru România, care şi-a desemnat câştigătorii vineri seară, la Ateneul Român.

Cristian Tudor Popescu a primit, pentru al patrulea an consecutiv, două trofee – unul pentru Cel mai bun jurnalist al anului, iar cel de-a doilea pentru Cel mai bun analist politic al anului 2008.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, de asemenea, două trofee, unul la categoria Cel mai admirat român al anului, iar cel de-al doilea la categoria Politicianul anului. Traian Băsescu nu a fost prezent la Ateneul Român pentru a primi trofeele.

La categoria Sportivul anului, trofeul "Zece pentru România" a fost acordat pugilistului Lucian Bute, care, în 2008, şi-a păstrat titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF.

Actorul anului 2008 a fost desemnat Florin Piersic, care a cedat premiul său, în mod simbolic, regretatului actor Amza Pellea.

Deputatul PSD Victor Ponta a primit trofeul pentru Tânărul politician al anului 2008, iar Omul de afaceri al anului a fost votat de către români Ion Ţiriac.

La categoria Interpretul vocal al anului, tânăra cântăreaţă Andra a câştigat trofeul, la fel ca şi la ediţia trecută.

La Gala "Zece pentru România" de anul acesta, la categoria Oameni pentru România, au fost premiaţi minerii salvatori care şi-au riscat viaţa în încercarea de a îşi salva colegii mineri blocaţi în subteranul minei Petrila.

Începând de anul trecut, Realitatea TV a instituit trofeele de excelenţă "Zece pentru România", care sunt acordate unor personalităţi, pentru întreaga carieră. În 2008, trofeele au fost acordate cântăreţelor Angela Similea, Corina Chiriac şi Margareta Pâslaru, jurnalistului Cristian Ţopescu, sportivei Alina Dumitru, actorilor Radu Beligan, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru, scriitorului Nicolae Manolescu şi politicianul Mircea Ionescu Quintus.

Ziarul "Cotidianul" decernează, începând de anul acesta, trofeul "Omul anului" unei personalităţi din domenile ştiinţă, artă sau economie. Trofeul a fost acordat de "Cotidianul" Aurorei Simionescu, o tănără cercetătoare de 24 de ani care a descoperit, în premieră mondială, un fragment din masa de materie cosmică necunoscută până acum. Criteriul de alegere al "Omului anului" a fost ca acesta să fi avut, în 2008, o performanţă, ale cărei efecte să persiste pe termen lung, să atingă cât mai mulţi oameni şi, eventual, să treacă de graniţele ţării.

Invitatul de onoare a celei de-a patra ediţii a Galei Zece pentru România a fost fostul primar al oraşului New York, Rudolph Giuliani, care a venit special în România pentru a asista la eveniment. Invitaţii speciali ai ediţiilor anterioare au fost Henry Kissinger, în anul 2007 (fost Secretar de Stat al Administraţiei Americane, laureat al premiului Nobel pentru Pace) şi Helmuth Kohl, în 2006 (fost cancelar german).

Proiectul "Zece pentru România" îşi propune să delimiteze valoarea de notorietate, în acele domenii care pot accelera evoluţia spre o Românie modernă, contribuind la reconstrucţia elitei româneşti şi la cunoaşterea ei. A IV-a ediţie a Galei Premiilor Zece pentru România a desemnat câştigătorii pentru 9 categorii, respectiv actori, interpreţi vocali, sportivi, oameni de afaceri, jurnalişti, analişti politici, politicieni, tineri politicieni şi cel mai admirat român.

Câştigătorii au fost desemnaţi ca urmare a unei cercetări realizate în doi paşi, de institutele TNS-CSOP, CURS, IMAS şi INSOMAR, pe un eşantion reprezentativ naţional de 3.600 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Prin prima etapă a cercetării sociologice s-a realizat lista de criterii şi au fost făcute câte zece nominalizări la fiecare categorie. Prin cea de-a doua etapă au fost stabilite clasamentele, pe baza opţiunilor publicului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS