12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFototeca online a comunismului românesc este disponibilă de azi, cu 1.500 de fotografii

Fototeca online a comunismului românesc este disponibilă de azi, cu 1.500 de fotografii

Fototeca online a comunismului românesc, cea mai mare bază de date gratuită din România, este accesibilă de joi, pe site-ul Arhivelor Naţionale ale României (ANR) şi pe cel al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), cu peste 1.500 de fotografii din perioada 1945-1989.

Potrivit reprezentanţilor IICCR, numărul fotografiilor disponibile în fototecă va fi extins până la 10.000. Fotografiile provin din fondul Comitetului Central al Partidului Comunist şi din alte fonduri ale instituţiilor statului comunist.

"Prin lansarea bazei de date online, fotografiile pot fi accesate în mod direct şi mult mai uşor decât din arhivele fostei securităţi. Cu acest proiect am deschis uşa către bucătăria puterii. Raţiunea pentru care am pornit acest proiect a fost faptul că cea mai bună cale de conservare a unui document este să îl publici", a specificat Marius Oprea, preşedintele IICCR.

Fotografiile reprezintă diferite evenimente din timpul regimului comunist, precum intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele în străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, vizitele oficiale din ţară, congresele partidului, reuniunile culturale, liderii PCR în diferite ipostaze, nomenclatura de partid, lucrări ale dictatorilor, manifeste, mitinguri, portrete oficiale, evenimente publice. Printre fotografii se află şi instantanee cu Ion Iliescu, alături de Nicolae şi Elena Ceauşescu, în timpul unei vizite a celor doi în Moldova (foto). 

"Bugetul alocat de ANR pentru acest proiect este zero lei, deoarece bugetul Arhivelor, calculat la începutul anului, nu ne-a permis să dăm niciun ban. Colaborarea cu IICCR era necesară, pentru că motorul de căutare a costat ceva", a declarat, referitor la bugetul proiectului, directorul ANR, Dorin Dobrincu.

Proiectul fototecii a fost demarat ca urmare a unui interes tot mai mare din partea publicului privind regimul comunist din România, dar şi din cauza inaccesibilităţii surselor fotografice din perioada respectivă. Proiectul, care a devenit posibil după deschiderea totală a materialului documentar al comunismului românesc, în iulie 2007, a fost iniţiat de ANR şi  IICCR, printr-un protocol de colaborare semnat pe 14 noiembrie 2008.

Site-urile pe care este disponibilă fototeca online a comunismului românesc sunt www.arhivelenationale.ro şi www.crimelecomunismului.ro

(foto sursa: ANR si IICCR)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU