9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn omagiu adus minerilor care au pierit în Mina Petrila

Un omagiu adus minerilor care au pierit în Mina Petrila

Sute de oameni, copii şi ortaci de la mai multe mine din Valea Jiului au trecut azi noapte pe la poarta minei Petrila să aprindă o lumânare, iar locuitorii Petrilei au aprins şi ei lumânări în memoria victimelor. Acolo au stat zeci de ore, nedormiţi şi poate flămânzi, copiii, soţiile şi părinţii celor care încă nu au fost scoşi din subteran. Nu mai au lacrimi să-şi plângă rudele care au intrat sâmbătă să îşi câştige pâinea pentru ei.

Podul de peste Jiul de Est care taie intrarea în mina Petrila a fost umplut cu lumânări, mici luminiţe care să le arate celor plecaţi în bezna din adâncuri calea spre viaţa de apoi. „Am venit să le aprind o lumânare. Lucrez la mina Lonea, dar sunt ortacii mei şi le aduc lumină”, spune un miner care a trecut să aprindă o candelă la pod.

Oamenii s-au strâns şi la Capela din Petrila, unde au fost depuse trupurile a doi mineri. La Petroşani s-au aprins lumânări la Capela din oraş, unde au fost aduse sicriele celorlalţi doi ortaci care au fost scoşi din subteran.

Dan Mateş ar fi împlinit luna viitoare 35 de ani, iar soţia şi fiica sa de 14 ani sunt împietrite de durere. Trandafir Vişan, de 40 de ani, şi-a pierdit viaţa pentru că la ieşirea din schimb a auzit depre explozie şi s-a întors să-şi salveze colegii. A pierit alături de ei.

Un alt miner care a plecat în lumea umbrelor este Silviu Moş, de 37 de ani. Bărbatul a adus mare în jale în familia sa de mineri din tată în fiu, fiind al doilea băiat care şi-a jertifit viaţa pe glia de cărbune. Cei opt mineri duşi la spitalele din Bucureşti sunt în afara oricărui pericol, fiind monitorizaţi permanent. Amănunte în Gazeta de Sud de mâine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS