16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisponibilizările continuă

Disponibilizările continuă

Paradox pe piaţa forţei de muncă din Dolj. Paralel cu creşterea numărului angajaţilor disponibilizaţi, se observă o majorare şi a celui de posturi vacante.

 

Numărul doljenilor care urmează să fie disponibilizaţi în următoarele trei luni este în creştere. „Până acum, 15 agenţi economici din Dolj au anunţat că în următoarele trei luni vor disponibiliza 1.386 de angajaţi“, a declarat Alina Ghercioiu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

Potrivit acesteia, peste 960, adică aproximativ 62% din total, sunt din industria construcţiilor, singurul domeniu în care oamenii vor fi disponibilizaţi şi în alte luni decât în cea curentă (180 de persoane în noiembrie, 452 în decembrie şi 235 în ianuarie 2009).

Următoarele domenii în care vor rămâne fără locuri de muncă sute de angajaţi sunt agricultura (308) şi confecţiile (162). Din domeniul auto, vor fi disponibilizate doar 49 de persoane.

 

Numărul locurilor de muncă vacante
a crescut cu 27%

 

Chiar dacă numărul firmelor care anunţă disponibilizări creşte de la o săptămână la alta, cel al locurilor de muncă vacante în judeţ cunoaşte tot un trend crescător. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile vacante, în săptămâna
13-19 noiembrie sunt înregistrate 1.257 de locuri de muncă“, a precizat Alina Ghercioiu. Faţă de perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2008, când au fost vacante 987 de locuri de muncă, înseamnă o creştere de 27% a numărului slujbelor puse la dispoziţia doljenilor.

 

Disponibilizări, dar şi angajări în construcţii
şi confecţii

 

În timp ce unele firme din domeniul construcţiilor şi confecţiilor anunţă disponibilizări, altele angajează atât persoane calificate, cât şi muncitori necalificaţi. „Dintre cele 1.257 de slujbe oferite de angajatorii doljeni, peste 1.100 sunt pentru persoanele calificate pentru diverse ocupaţii din domenii precum administraţie publică, prestări servicii, comerţ, transporturi, construcţii şi industria confecţiilor“, a spus purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj, care a explicat că pentru necalificaţi sunt oferite 104 locuri de muncă (56 în construcţii şi 48 în industria confecţiilor).

Şomajul, în uşoară scădere

În luna octombrie, rata şomajului a ajuns la 7,08%, în uşoară scădere faţă de septembrie, când a fost de 7,30%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS