15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajorarea salariilor mici de la 1 ianuarie "este o mare ţeapă", susţin unii sindicalişti

Majorarea salariilor mici de la 1 ianuarie „este o mare ţeapă”, susţin unii sindicalişti

Promisiunile legate de majorarea salariilor mici ale Guvernului sunt, în realitate, "o mare ţeapă", în condiţiile în care creşterile vor deveni efective abia în martie 2009, în loc de ianuarie, şi vor fi acordate în mai multe tranşe, potrivit liderilor unora dintre marile sindicate din România.

"Ni s-a promis că ni se majorează salariile de la 1 ianuarie şi astăzi (marţi n.r.), în guvern, premierul ne-a anunţat că de fapt majorările vor avea loc de la 1 martie, urmând ca viitoarea creştere a salariilor bugetarilor să aibă loc la 1 septembrie", a spus preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.

"Noi de asta am amânat greva şi am decis să discutăm cu viitorul guvern, întrucât ni s-ar fi tras o mare ţeapă. Guvernul Tăriceanu şi-a făcut, de fapt, imagine pe seama noastră, a sindicaliştilor", a adăugat el.

"S-a dovedit că Dumitru Costin (preşedintele BNS n.r.) a fost astăzi oaia neagră a Guvernului Tăriceanu, fiind singurul care a semnat acordul de principiu privind salarizarea în sectorul bugetar", a spus Marica, vizibil iritat. El a adăugat că vrea să iniţieze o reformă a sindicatelor, "pentru a nu mai trage unii hăis şi alţii cea".

La rândul său, preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Sanitas, Marius Petcu, a explicat, pentru NewsIn, cum ar fi urmat să aibă loc majorările salariale în sectorul bugetar:

"Ni se va acorda 25% în două trepte, în martie şi septembrie, dar de fapt această majorare urma să se acorde celor cu salarii cuprinse între 600 şi 700 lei. Or eu, în sănătate, cu sindicatul pe care îl reprezint (Sanitas n.r.), nu am niciun salariu sub 700 lei, şi uite cum, aşa, o creştere de 25% a salariilor mici s-ar fi transformat de fapt în una de 17%, în două tranşe", a precizat Petcu.

"Eu nu înţeleg cum, în condiţiile în care ni se acordau doar între 3 şi 5% la salarii cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei, s-ar fi ajuns la creşterea anunţată, de 10% în sectorul bugetar. Ba mai mult, salariile de peste 2.000 de lei nu ar fi crescut deloc. În aceste condiţii, orice medii am face, nu avem cum să ajungem la o creştere a salariilor cu 10%", a adăugat el.

Petcu a spus că, în calitate de preşedinte al Sanitas, nu va semna, vineri, un acord cu ministrul Sănătăţii de majorare a salariilor din sectorul sanitar dacă nu se va acorda o creştere semnificativă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS