15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDorin Loiş, fost lider al minerilor din Valea Jiului, a fost eliberat din închisoare

Dorin Loiş, fost lider al minerilor din Valea Jiului, a fost eliberat din închisoare

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Dorin Loiş a fost eliberat azi din închisoarea de la Bârcea Mare, fiind aşteptat la ieşirea din penitenciar de Miron Cozma şi de alţi lideri ai minerilor, informează NewsIn.

"În ultimii 12 ani, aceasta este una dintre cele mai fericite zile pe care le-am trăit. Voi înfiinţa Partidul Muncitorilor din România şi vreau să-i propun lui Dorin Loiş să intre în acest partid. De asemenea, vreau să redeschid dosarele mineriadelor, ca să se facă dreptate”, a declarat Miron Cozma, la poarta Penitenciarului de Maximă Siguranţă de la Bârcea Mare.

Dorin Loiş l-a îmbrăţişat pe Miron Cozma, pe care l-a numit "Balaurul". Loiş consideră că a fost condamnat pe nedrept. "În primul rând, o să încerc să repar nedreptatea care mi s-a făcut. Consider că am fost condamnat pe nedrept şi am stat nevinovat în închisoare. Le mulţumesc din suflet celor care au venti astăzi să mă întâmpine. Singuru lucru care nu mi-a plăcut în puşcărie este că în meniul nostru nu era fasole”, a declarat Loiş, la ieşirea din închisoare.

Loiş a fost condamnat la cinci ani de detenţie pentru tentativă de subminare a puterii de stat în urma evenimentelor sindicale din 1999 de la Costeşti – Stoeneşti. În urmă cu o săptămână, a intrat în discuţie la Comisia de liberare condiţionată, unde a primit avizul pentru a fi pus în libertate înainte de termen, iar Judecătoria Deva a validat decizia comisiei. Totodată, hotărârea instanţei putea fi atacată de Parchet în timp de trei zile de la pronunţare, cu recurs, însă în ultima zi nu a fost înregistrată nicio solicitare în acest sens.

Considerat unul dintre locotenenţii lui Miron Cozma, Loiş a fost încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bârcea Mare din Hunedoara în 2005. El a fost condamnat alături de alţi patru locotenenţi învinuiţi în aceeaşi cauză, care au primit tot cinci ani de închisoare cu executare. Dintre aceştia, Constantin Creţan, închis la Târgu Jiu, a fost pus în libertate luna trecută, Ionel Ciontu a decedat în penitenciar, în ianuarie 2007, din cauza unor probleme de sănătate, iar Romeo Beja a dispărut din ţară la pronunţarea sentinţei şi este dat în urmărire generală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS