28.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagazin românesc din Italia, incendiat după un accident rutier pentru care a fost acuzat un român

Magazin românesc din Italia, incendiat după un accident rutier pentru care a fost acuzat un român

Magazinul unei familii de români din Roma a fost incendiat, după ce mass-media italiană a acuzat pe nedrept un român că ar fi provocat un accident rutier, soldat cu rănirea a 11 persoane, dintre care trei grav, relatează cotidianul Il Giornale în pagina electronică.

Miercuri după-amiază, toate televiziunile din Peninsulă au anunţat la jurnalele de ştiri că un român aflat sub influenţa alcoolului şi drogurilor a lovit cu maşina un grup de persoane care aşteptau autobuzul, la Roma, provocând rănirea a 11 dintre ele. De fapt, şoferul, Bruno Radosavljevic, în vârstă de 26 de ani, era croat. Informaţiile greşite au alimentat, însă, şi mai mult tensiunea faţă de imigranţi, notează NewsIn.

Astfel, un grup de persoane au aruncat cu cocteiluri Molotov într-un magazin cu produse alimentare româneşti din Arcilia, un district al Romei, şi au scris sloganuri rasiste pe pereţii acestuia.

"Suntem în Italia de 10 ani, iar fiul nostru Alex ni s-a alăturat în urmă cu şapte", spune Petre Enache, în vârstă de 47 de ani, proprietarul magazinului atacat. "Nepoata mea este italiancă. Ce avem noi de-a face cu slavul acela care a băgat în spital acei oameni? Nimic. În mod clar, pentru unii nu este aşa", subliniază bărbatul.

Românul a anunţat că intenţionează să îl contacteze pe ambasadorul român. "Acum vrem să vorbim cu ambasadorul nostru sau cu un reprezentant al Parlamentului. Ne este teamă şi nimeni nu ne apără", a subliniat el.

Autorităţile italiene au lansat o anchetă pentru a identifica autorii atacului, însă avertizează că este posibil să nu se termine aici. "Ne temem că ar putea exista şi alte atacuri" în această zonă, admit anchetatorii.

Într-un interviu acordat cotidianului Il Tempo, preşedintele Partidului Identitatea Românească (PIR) din Italia, Giancarlo Germani, a subliniat că, printre victimele accidentului din staţia de autobuz se aflau şi trei români. "În Lazio lucrează legal circa 6.000 de români. Printre aceştia se aflau şi cei trei care au fost răniţi la Dragona, în accidentul rutier din staţia de autobuz. Şi ei, la fel ca italienii răniţi, mergeau la muncă, sunt persoane integrate perfect în societate", a explicat el.

Germani a subliniat că opinia publică din Italia trebuie să nu mai asocieze termenul de român cu cel de rom: "Când se vorbeşte de romi nu este vorba de români, în condiţiile în care 80% dintre romii care trăiesc în Italia sunt născuţi în această ţară, nu sunt români". "Sunt mulţi români care îşi denunţă conaţionalii care comit infracţiuni, trebuie să nu mai legăm cuvântul rom de cuvântul român", a adăugat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU