16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepublica Moldova: Preşedintele Vladimir Voronin, împiedicat să intre în Transnistria

Republica Moldova: Preşedintele Vladimir Voronin, împiedicat să intre în Transnistria

Grănicerii transnistreni au invocat "o dispoziţie a conducerii" şi "indicaţia directă a lui Igor Smirnov", liderul administraţiei de la Tiraspol, pentru a împiedica accesul în regiunea separatistă al preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin.
Voronin intenţiona să ajungă în satul său natal, Corjova, pentru a participa la ceremonia de sfinţire a unei noi biserici, ridicate sub patronajul său, informează Moldpres în pagina electronică.
Coloana de maşini cu care se deplasau Vladimir Voronin şi mitropolitul Chişinăului şi al Întergii Moldove, Vladimir, a fost oprită luni dimineaţă, la intrarea în satul Lunga, din raionul Dubăsari, precizează Moldpres, într-o ştire publicată sub titlul "Smirnov se teme de Voronin şi de Biserica Ortodoxă".
Invocând o dispoziţie a conducerii transnistrene şi "indicaţia directă a lui Igor Smirnov", grănicerii i-au anunţat pe oficialii moldoveni că "pentru Vladimir Voronin este interzisă intrarea în satul Corjova".
"Participarea preşedintelui Republicii Moldova la această acţiune, precum se şi cuvine în astfel de cazuri, a fost coordonată în cele mai mici detalii cu administraţia transnistreană", a declarat ministrul moldovean al Reintegrării, Vasile Şova, apreciind că măsura luată de administraţia transnistreană reprezintă "o nouă provocare, devenită, din păcate, tradiţională", dar şi "un exemplu de crasă lipsă de respect pentru sentimentele credincioşilor, obiceiurile creştine şi faţă de însăşi Biserica Ortodoxă Rusă".
Moldpres adaugă că, în ultimele luni, liderul transnistrean "evită orice contacte cu Vladimir Voronin, renunţă la întrevederi planificate, pretextând necesitatea de a i se oferi garanţii pentru propria securitate, chiar şi în cazurile în care partea moldovenească propune să se organizeze întâlniri la Tiraspol".
Agenţia moldoveană citează observatori care apreciază că provocarea, "pusă la cale de Igor Smirnov, denotă că liderul transnistrean se teme nu numai de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ci şi de Mitropolia Moldovei, de întreaga Biserică Ortodoxă".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS