22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Razie în bănci

Consiliul Concurenţei a luat la puricat cele zece bănci care stabilesc ROBID şi ROBOR, suspectate că au ţinut sus în mod artificial ratele dobânzilor şi au transmis clienţilor costuri mari şi nejustificate.

În condiţiile în care, în ultimul timp, au fost sesizate o serie de nereguli pe piaţa interbancară, Consiliul Concurenţei (CC) a declanşat din oficiu o investigaţie având ca obiect o posibilă înţelegere între anumiţi agenţi economici activi pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare, practică interzisă de Legea Concurenţei.

Suspiciunile că ar exista instituţii financiare cu astfel de practici au fost întărite şi de Mugur Isărescu, care a declarat că trei-patru bănci din piaţă ţin cotaţii foarte ridicate pe dobânzile la lei. Intervenţia CC are la bază suspiciuni privind posibilul schimb de informaţii, precum şi anumite conduite comerciale în acest sector, a declarat Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În cadrul investigaţiei, inspectorii CC au efectuat o serie de controale inopinate la sediile principalilor actori din piaţă. Cu toate acestea, băncile vizate dezmint că ar fi încălcat legea şi anunţă că vor colabora cu Consiliul, furnizând toate datele necesare.

De asemenea, instituţiile cer respectarea cu stricteţe a legilor, inclusiv a celor privind secretul bancar.

Anunţul în legătură cu demersul Consiliului Concurenţei (CC) a alimentat şi mai mult suspiciunile legate de o posibilă mişcare premeditată din partea unor bănci, cu scopul de a sălta dobânzile, în contextul în care, de câteva săptămâni, dobânzile din piaţa monetară interbancară s-au menţinut mult peste dobânda-cheie a BNR. Ca reacţie, banca centrală a decis să plafoneze dobânda ROBOR a pieţei monetare, folosită ca referinţă pentru multe dintre creditele în lei cu dobândă variabilă acordate de bănci, la un nivel cu cel mult 25% peste dobânda la facilitatea de credit (sau de credit Lombard) a BNR, care este în prezent de 14,25% pe an.

Printre numele vehiculate ca posibili participanţi la „cartel“ se numără Bancpost, ING Bank, UniCredit-Ţiriac şi Royal Bank of Scotland (fosta ABN Amro).

 

Bogza: Bancpost nu a făcut nici un fel de înţelegere cu alte bănci

 

Băncile vizate dezmint, însă, că ar fi încălcat legea şi anunţă că vor colabora cu Consiliul Concurenţei în investigaţia începută de instituţie pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare, şi vor furniza toate datele necesare. Totuşi, instituţiile cer respectarea cu stricteţe a legilor, inclusiv a celor privind secretul bancar. „Înţelegem că în prezent Consiliul Concurenţei derulează o investigaţie la toate cele zece bănci care stabilesc ratele ROBID şi ROBOR, iar Bancpost este o bancă mare, care participă la acest sistem. Suntem o bancă românească şi ne supunem tuturor legilor ţării. Câtă vreme această investigaţie se derulează cu respectarea strictă a legilor, inclusiv a celor privind secretul bancar, nu avem nimic de obiectat“, a declarat sâmbătă preşedintele Bancpost, Mihai Bogza. El a precizat că banca pe care o conduce nu a făcut nici un fel de înţelegere cu alte bănci legată de stabilirea dobânzilor sau orice alt factor care să conducă la distorsionarea concurenţei. „Aşa că aşteptăm fără emoţie rezultatul investigaţiei şi avem tot interesul ca aceasta să se finalizeze cât mai rapid. De altfel, în perioada care pare a fi fost supusă investigaţiei, Bancpost nu a modificat preţul nici unui credit“, a adăugat Bogza.

 

„Raiffeisen nu se aşteaptă ca investigaţia să ducă la concluzia unei încălcări de concurenţă“

 

La rândul său, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank, Corina Vasile, a declarat că banca a furnizat toate informaţiile solicitate de Consiliu şi nu se aşteaptă ca investigaţia să ducă la concluzia unei încălcări de concurenţă.

„Inspectorii Consiliului Concurenţei au solicitat o serie de informaţii, pe care noi le-am furnizat în întregime. Obiectivele controlului nu au fost strict definite, dar cel puţin Raiffeisen Bank nu se aşteaptă ca investigaţia să ducă la concluzia unei încălcări de concurenţă“, a afirmat Vasile. De asemenea, aceasta a mai spus că nu i se pare ieşit din comun un astfel de demers, care poate fi încadrat în atribuţiile acestei instituţii privind verificarea practicilor concurenţiale în sistemul bancar. Totodată, directorul de comunicare al UniCredit Ţiriac Bank, Ioana Păun Ivancenco, a declarat că acţiunea derulată în această săptămână de Consiliul Concurenţei a vizat principalele bănci, printre care şi UniCredit Ţiriac Bank. „Am fost şi rămânem deschişi să contribuim cu toate informaţiile necesare pentru clarificarea tuturor aspectelor în discuţie“, a adăugat Ivancenco.

 

ING Bank consideră că dobânzile vehiculate nu afectează în nici un fel clienţii din România

 

În acelaşi context, ING Bank susţine că respectă regulile pieţei interbancare şi respinge categoric informaţiile publicate în mass-media privind participarea la o presupusă înţelegere între mai multe instituţii financiare care să distorsioneze dobânzile pe piaţa românească. „ING Bank România respinge categoric afirmaţiile publicate în mass-media privind speculaţiile pe piaţa monetară şi participarea la o presupusă înţelegere între mai multe instituţii financiare care să distorsioneze dobânzile pe piaţa românească“, se arată într-un comunicat. Totodată, ING Bank precizează că a respectat şi respectă toate regulile pieţei interbancare, nu a manipulat în nici un fel piaţa monetară şi nu face parte din nici un fel de înţelegere sau cartel care să distorsioneze dobânzile pe piaţă. „Aşa-zisa înţelegere la care se face referire este, de fapt, un schimb de mesaje între câţiva membri ai Asociaţiei Dealerilor din România, care nu are nici o legătură cu participarea băncilor din care provin aceşti dealeri“, potrivit comunicatului. ING precizează că nu a modificat dobânzile la creditele pentru clienţi, ca urmare a volatilităţii crescute de pe piaţa interbancară, şi nu a deviat de la dobânda pieţei publicată de Banca Naţională a României (BNR).

„ING Bank România respectă legislaţia în vigoare, respectă principiile concurenţei loiale şi, mai ales, îşi respectă clienţii. Volatilitatea pieţei interbancare locale nu s-a reflectat în nivelul dobânzilor la creditele pentru clienţii noştri, persoane fizice şi juridice“, a declarat directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu.

Banca atrage atenţia că afişarea unor dobânzi menţionate în presă s-a întâmplat numai pe piaţa interbancară şi nu afectează în nici un fel clienţii din România, persoane fizice şi juridice.

„În unele ştiri şi articole apărute în mass-media, persistă confuzia între piaţa restrânsă a instituţiilor financiare şi serviciile financiare pentru populaţie“, se mai arată în comunicatul ING.

 

Majorarea dobânzilor poate fi contestată în instanţă

 

Majorarea dobânzilor la creditele pentru persoane fizice, practicată de mai multe bănci din România, poate fi contestată în instanţă, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Gheorghe Ciubotaru. Astfel, ANPC a iniţiat, la jumătatea lunii octombrie, un proiect de ordonanţă de urgenţă care reglementează relaţia dintre clienţi şi bănci.

Dan Vlaicu declara că propunerea legislativă este necesară, în condiţiile în care tot mai mulţi români solicită împrumuturi băncilor, iar numărul reclamaţiilor înregistrate de instituţie pe acest segment al serviciilor a ajuns la aproximativ 1.300 de la începutul anului. Clienţii au reclamat faptul că băncile modifică dobânzile în mod unilateral, fără a-i notifica sau fără a-i anunţa pe ce bază se schimbă, comisioanele se majorează pe parcursul contractului fără ca ei să fie informaţi sau se introduc în contract altele noi. Aceştia sunt nemulţumiţi şi de unele costuri nejustificate la tranzacţiile bancare, a precizat Dan Vlaicu.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor care reglementează activitatea băncilor va intra în vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2009, la 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial, apreciază preşedintele ANPC, Dan Vlaicu. Proiectul de act normativ interzice introducerea de noi comisioane şi majorarea celor existente în contract. De asemenea, clienţii trebuie informaţi corect în faza precontractuală. Astfel, la cererea oricărei persoane, banca este obligată să ofere contractul-tip pentru acel produs de credit şi o simulare de costuri, pentru ca fiecare client că aibă posibilitatea de a le analiza.

 

BNR aduce două miliarde de lei în plus pe piaţă, ca să coboare dobânzile interbancare

 

Analiştii susţin că decizia BNR de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în moneda naţională la 18%, de la 20%, eliberează în piaţă încă două miliarde de lei, care ar putea contribui la reducerea tensiunii din piaţa monetară, după ce, în ultimele săptămâni, dobânzile au ajuns şi la 100%. Reducerea rezervelor minime obligatorii permite băncilor să păstreze aproximativ două miliarde de lei, bani ce ar putea ajuta la o fluidizare a operaţiunilor şi la scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară, apreciază analiştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII