24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstitutul pentru Politici Publice cere Guvernului să permită românilor să voteze şi în localitatea de reşedinţă

Institutul pentru Politici Publice cere Guvernului să permită românilor să voteze şi în localitatea de reşedinţă

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului să modifice legislaţia electorală astfel încât cetăţenii ce deţin viză de flotant să poată vota în localitatea de reşedinţă, pentru a nu fi obligaţi să călătorească în localitatea de domiciliu, informează un comunicat al ONG-ului.

"Actualele prevederi legale promovate de Guvern şi votate de Parlament limitează dreptul fundamental de vot pentru toţi românii care, din motive obiective, nu se află în localitatea de domiciliu în data de 30 noiembrie, printre care şi câteva sute de mii de studenţi, militari, precum şi alte categorii de cetăţeni care deţin viză de flotant în actele de identitate",  îşi motivează IPP cererea.  

Dacă Guvernul nu rezolvă actuala stare a lucrurilor, din cei 18 milioane de români, cel puţin 4% din alegătorii cu drept de vot vor fi privaţi de dreptul constituţional de a vota, atenţionează ONG-ul, amintind că la ultimul scrutin general, 705.739 de români au votat pe liste suplimentare şi că, din statistici, există peste două milioane de români care lucrează sau studiază în afara ţării.

Alegătorii sunt obligaţi să voteze la secţia de votare de pe raza localităţii în care îşi au domiciliul, excepţie de la această regulă făcând doar candidaţii, care pot vota la una dintre secţiile de votare din cadrul colegiului uninominal unde candidează, potrivit reglementărilor electorale. Cetăţenii care vor fi în străinătate în ziua alegerilor, 30 noiembrie, nu vor putea vota, pentru că alegerile uninominale presupun ca oamenii să aleagă parlamentarii în circumscripţiile în care domiciliază.

De asemenea, potrivit noii legislaţii în domeniu, la secţiile de vot din afara graniţelor României pot vota numai cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află. Pentru a vota, cetăţenii români au nevoie de acte de identitate valabile. Cetăţenii români nu vor putea vota pe baza documentelor de identitate provizorii, cum ar fi titlul de călătorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS