14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu câştigat ochii minţii

Au câştigat ochii minţii

După o luptă aprigă, în care s-a ajuns la întrebări de departajare, craioveanul Ion Giulea a fost desemnat câştigătorul concursului naţional de cultură generală pentru nevăzători. Pentru competiţia doamnelor cu aceeaşi deficienţă, Doljul speră la rezultate mai bune anul viitor.

Nevăzători din toată ţara s-au duelat recent într-un concurs de cultură generală. După etapele preliminare – pe filiale, din fiecare judeţ, şi apoi pe cele trei zone mari ale ţării – Muntenia şi Oltenia, Ardeal şi Moldova – ultima fază, cea naţională, s-a desfăşurat la Casa de Cultură din Călimăneşti.

„Intitulat sugestiv «Pe meridianele lumii», concursul a avut cinci secţiuni: geografia României, dramaturgie, campionatul european de fotbal, muzică uşoară internaţională şi misterele mileniului, la această ultimă probă participanţii având pusă la dispoziţie o bibliografie. Au participat primii trei calificaţi din fiecare zonă a ţării şi încă un concurent din judeţul-gazdă, Vâlcea“, a explicat Leontin Mladinescu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Craiova.

 

Luptă strânsă

 

Judeţul Dolj a fost şi de această dată reprezentat cu cinste de Ion Giulea – participant la mai toate concursurile de acest fel organizate special pentru nevăzători. De această dată, craioveanul a câştigat locul întâi, întrunind punctajul maxim.

La probele desfăşurate la nivel zonal, Ion Giulea s-a aflat între primii trei clasaţi din judeţul Dolj, calificându-se astfel pentru faza naţională. Aici a răspuns corect la toate cele zece întrebări – câte două pentru fiecare probă de concurs, smulgând admiraţia şi ropotele de aplauze ale publicului. Deşi lupta a fost strânsă, concurentul nostru ajungând la probe de departajare cu Bacăul şi Clujul, Ion Giulea a fost declarat câştigătorul locului întâi. El a fost premiat de Consiliul Central al Nevăzătorilor din România şi de sponsori, în prezenţa oficialilor Primăriei Călimăneşti, a reprezentanţilor DGASPC şi ai Casei de Cultură Vâlcea.

 

Femeile, cu maniere şi dansuri

 

Al doilea concurs, desfăşurat în aceeaşi zi la Casa de Cultură din Călimăneşti, a fost destinat femeilor nevăzătoare. Acesta s-a intitulat „Imaginea ta contează“ şi a constat din două probe de foc. La proba teoretică, doamnele nevăzătoare a trebuit să răspundă corect la câteva întrebări formulate pe baza bibliografiei date: „Codul bunelor maniere“. Cea mai spectaculoasă şi de departe mai aplaudată probă a fost cea practică, la care concurentele au fost nevoite să-şi încerce aptitudinile de dansatoare alături de un profesionist. Din păcate, judeţul Dolj nu a avut nici o reprezentantă la acest concurs. „Nici o doamnă nevăzătoare din Dolj nu s-a calificat, la competiţia zonală, pentru faza naţională. Sperăm să avem însă mai mult noroc la anul!“, a spus Leontin Mladinescu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS