19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord pentru facilitarea ridicării vizelor

Acord pentru facilitarea ridicării vizelor

Declaraţia SUA şi României privind principiile de cooperare în vederea includerii României în Visa Waiver va fi semnată luni la Washington de ambasadorul României, Adrian Vieriţa, şi de Michael Chertoff, secretarul pentru securitate internă al SUA, informează MAE. Semnarea acestui document va constitui un pas important în vederea ridicării obligativităţii vizelor, dar are numai rolul de a confirma voinţa politică a României de a adopta măsurile necesare îndeplinirii unor criterii de intrare în programul Visa Waiver.

Aceste criterii se referă la: schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste; raportarea paşapoartelor furate/pierdute şi implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe România-SUA.

Potrivit ambasadorului american la Bucureşti, Nicholas Taubman, declaraţia ce va fi semnată cu SUA va ajuta România să aibă o rată mai mică de refuz a vizelor, unul dintre cele mai mari obstacole în includerea României în programul Visa Waiver. România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 25% în anul fiscal 2008, în scădere cu 12,7% faţă de 2007. Legislaţia americană prevede însă un prag de maximum 10% pentru includerea unei ţări în programul Visa Waiver, care permite cetăţenilor străini şederea în SUA pe o perioadă de până la 90 de zile, în scopuri de afaceri sau turistice, fără a necesita viză.

Ministerul de Externe a atras atenţia că documentul, denumit oficial „Declaraţia dintre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative al României (MIRA) şi Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii (DHS) privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi a îndeplinirii cerinţelor Programului Visa Waiver“, semnifică angajarea voinţei politice a celor două guverne pentru îndeplinirea unui set de măsuri menit să faciliteze accesul României în programul Visa Waiver.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU