15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVictor Atanasie Stănculescu - degradat la soldat, dar cu pensie de general

Victor Atanasie Stănculescu – degradat la soldat, dar cu pensie de general

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost scos din evidenţele militare, prin ordinul şefului Statului Major General, după ce Ministerul Apărării a primit sentinţa judecătorilor, de condamnare definitivă la 15 ani de închisoare pentru revoluţia din Timişoara, informează MAp, la solicitarea NewsIn.

Astfel, fostul general Stănculescu a fost degradat până la gradul de soldat, cel mai mic grad existent în armata României, care se conferă tuturor celor care au făcut stagiul militar obligatoriu, înainte de anul 1989.

"Potrivit art. 69 şi art. 71 din Legea nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, cadrele militare cu gradul de general (similar) se scot din evidenţă prin ordin al şefului Statului Major General. Totodată, în baza art. 67 din Codul penal se aplică inculpatului pedeapsa complementară a degradării militare. Astfel, Direcţia management resurse umane a comunicat Statului Major General decizia Înaltei Curţi de Casaţie nr. 558/15.10.2008 şi, prin ordinul şefului SMG, generalul de armată în retragere Stănculescu Atanasie Victor a fost scos din evidenţa militară", se arată în răspunsul oficial al Ministerului Apărării.

Totuşi, generalul Stănculescu îţi va păstra pensia de general, deoarece acest drept a fost obţinut înaintea începerii procesului penal. "Potrivit art. 7 alin. (1) din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, „drepturile de pensii sunt imprescriptibile şi nu pot fi cedate total sau parţial". Drepturile de pensie pentru Victor Atanasie Stănculescu au fost stabilite anterior începerii procesului penal, fără a fi afectate de dispoziţiile hotărârii judecătoreşti", mai informează Ministerul Apărării.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Apărării, pensia generalului Stănculescu în momentul de faţă, este de aproximativ 1.800 de lei.

Pe de altă parte, în cazul generalului Mihai Chiţac, fost ministru de interne, încă nu au fost puse în aplicare hotărârea instanţei, deoarece la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) nu a ajuns, deocamdată, încă, sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII