13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Muncii cere profesorilor să înţeleagă că "nu sunt bani acum" pentru majorarea salariilor

Ministrul Muncii cere profesorilor să înţeleagă că „nu sunt bani acum” pentru majorarea salariilor

Profesorii ar trebui să fie raţionali şi să înţeleagă faptul că nu sunt bani în acest moment pentru majorarea salariilor, a declarat azi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ca reacţie la greva generală anunţată de sindicatele din învăţământ.

"Niciodată nu este prea târziu să reconsideri o acţiune. Eu ştiu că salarizarea în ţară este hotărâtă de guvern şi nu de Parlament", a spus Câmpeanu.

"Nu sunt bani acum şi dăm posibilitatea noului guvern să constituie alte priorităţi şi să aplice legea de majorare a salariilor profesorilor aşa cum se cuvine", a adăugat ea.

Ministrul muncii a menţionat că toate salariile mici vor creşte în viitor, în decurs de trei ani, cu condiţia ca salariile mari să rămână pe loc.

"Salariile profesorilor au fost majorate în decurs de patru ani cu 100%, iar, în termeni reali, cu 59%, deci este o falsă impresie că salariile în învăţământ nu au crescut", a spus Câmpeanu.

Ministrul Muncii a mai spus că Institutul Naţional de Statistică (INS) ar trebui să reintroducă coşul minim de consum pentru a stabili care este nivelul de salarizare pentru un trai decent în România.

Liderii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, joi, că profesorii din învăţământul preuniversitar vor intra în grevă generală pe 18 noiembrie, din cauza măsurilor luate de guvern împotriva punerii în aplicare imediată a Legii de majorare a salariilor din învăţământ.

Greva de avertisment va avea loc pe 10 noiembrie, între orele 12 şi 14.

De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, Anton Anton, a spus că nu-şi va retrage semnătura de pe ordonanţa de urgenţă privind amânarea majorării salariilor profesorilor cu 50% până în aprilie 2009.

Reprezentanţii sindicatului "Alma Mater" din învăţământul universitar nu au decis, încă, dacă vor intra şi ei în grevă generală, o decizie în acest sens urmând să fie făcută publică vineri, cel mai probabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU