14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu: Majorările salariale urmează să fie aplicate "eventual din aprilie"

Tăriceanu: Majorările salariale urmează să fie aplicate „eventual din aprilie”

Ordonanţa de Urgenţă adoptată azi de Guvern prevede o eventuală majorare a salariilor profesorilor cu 50% începând cu luna aprilie 2009, a declarat premierul Tăriceanu, precizând însă că, potrivit bugetului de stat pe anul viitor, salariile bugetarilor vor creşte în 2009 în medie cu 10%.

"Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prevede posibilitatea aplicării legii începând cu luna aprilie 2009", a declarat premierul la finalul şedinţei de astăzi a Executivului.

Şeful Executivului a precizat că majorarea de 50% care urmează să fie aplicată "eventual" din aprilie este condiţionată de punerea în aplicare a Legii privind salarizarea unitară a sistemului bugetar şi de performanţa profesorilor. "Legat de Legea de salarizare a sectorului bugetar şi a celor din învăţământ, aceste majorări care urmează să fie aplicate eventual din aprilie sunt legate de două elemente: Legea de salarizare unitară a sistemului bugetar şi de performanţă, competenţă, eficienţă şi calitate în realizarea actului didactic. Da, salarii mărite, dar legate de performanţă", a spus el.

De la 1 octombrie (data prevăzută în legea adoptată de Parlament pentru aplicarea majorării de 50%, n.r.) salariile cadrelor didactice vor creşte cu 9%.

"De la 1 ianuarie 2009, conform bugetului pe anul viitor, anvelopa salarială pentru bugetari creşte în medie cu 10%. Acest lucru va permite majorări consistente începând cu 1 ianuarie, inclusiv pentru educaţie", a adăugat premierul Călin Popescu Tăriceanu, citat de NewsIn.

Tăriceanu a precizat că performanţa cadelor didactice va fi cuantificată conform prevederilor pachetului de legi privind reforma educaţiei, elaborat de Ministerul Educaţiei, şi în funcţie de prevederile strategiei din domeniul învăţământului, elaborată de Comisia prezidenţială pentru elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării din România. "Nu sunt de acord cu un sistem care să premieze vechimea în post. Nu vârsta este elementul decisiv", a declarat premierul.

Şeful Executivului a precizat din nou că este "complet anormal" ca Guvernul actual să angajeze setul de politici salariale pentru viitorul Executiv. "Dacă viitorul Parlament şi dacă viitorul Guvern vor lua în dezbatere această OUG fără presiunea electorală care există astăzi s-ar putea să chibzuiască mult mai înţelept, cu grijă pentru viitor, ţinând cont şi de viitoarele efecte", a declarat Tăriceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU