17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContrabandă cu ţigări peste frontieră, cu autoturisme de teren

Contrabandă cu ţigări peste frontieră, cu autoturisme de teren

·În ultimele 24 de ore, politiştii de frontieră sătmăreni au desfăşurat acţiuni specifice pentru combaterea contrabandei cu ţigări provenite din Ucraina.
·În urma acestor acţiuni au fost confiscate aproximativ 125.000 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, introduse ilegal în ţară cu trei autoturisme de teren.
·Valoarea estimativă a acestora se ridică la peste 120.000 Euro.
        
În noaptea de 26 spre 27 octombrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Halmeu împreună cu lucrători ai Detaşamentului de Intervenţie al IJPF Satu Mare au desfăşurat o acţiune specifică în zona de competenţă pe linia prevenirii si combaterii contrabandei cu produse accizabile din tutun, de provenienţă ucraineană.
Astfel, la marginea localităţii Cidreag, la aproximativ 1.000 metri de frontieră, au  fost observate trei autoturisme de teren care se deplasau peste câmp. Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea mijloacelor de transport, însă conducătorii auto au refuzat să oprească la semnalul agenţilor şi au încercat să dispară, folosindu-se de acoperirile din teren.
Întrucât existau suspiciuni că autovehiculele respective ar putea transporta ţigări de contrabandă, la nivelul Sectorului PF Halmeu a fost declanşată imediat o acţiune pentru reţinerea celor în cauză, la care au participat, alături de poliţiştii de frontieră, şi lucrători ai posturilor de poliţie din zonă.
Pe timpul acţiunii a fost depistat în zonă cetăţeanul român Mihaly K., în vârstă de 30 ani. Trei maşini – Opel Frontera, Nissan Terano şi Jeep Grand Cheroke – au fost găsite abandonate de şoferi, în interiorul acestora existând ţigări de contrabandă.
În total, cantitatea de “marfă” găsită în cele trei mijloace de transport se ridică la 57.840 pachete ţigări de provenienţă ucraineană, mărcile Regal şi Chesterfield, valoarea estimativă a acestora fiind de 214.008 lei.
Din primele verificări s-a stabilit că ţigările au fost introduse ilegal în ţară, iar autoturismele implicate în acţiunea de contrabandă nu sunt înmatriculate în România sau au aplicate plăcuţe cu numere false.
Continuându-se investigaţiile s-a stabilit că ţigările descoperite în autovehicule fac parte dintr-un lot mai mare de ţigări introduse în ţară prin contrabandă, parte dintre acestea fiind depozitate în două locaţii situate tot în zona de frontieră.
Astfel, în baza autorizaţiei emisă de instanţa competentă, politiştii de frontieră din cadrul IJPF Satu Mare şi poliţiştii din cadrul IPJ Satu Mare au efectuat două percheziţii domiciliare, ocazie cu care au descoperit alte 60.700 pachete de ţigări (aproximativ 120 baxuri) de provenienţă ucraineană, în valoare de 224.590 lei.
Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată ca probă la dosarul cauzei, urmând ca instanţa să se pronunţe cu privire la măsura confiscării. Totodată, în cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii punere în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat sau cu numere false de înmatriculare.
În prezent, cercetările sunt continuate de poliţiştii de frontieră sătmăreni, sub îndrumarea procurorilor DIICOT– Biroul Teritorial Satu Mare, în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS