12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO româncă a fost selecţionată între primii şase cercetători ai Collegium de Lyon

O româncă a fost selecţionată între primii şase cercetători ai Collegium de Lyon

Începând din acest an, Collegium de Lyon găzduieşte cercetători de elită în domeniul ştiinţelor umane şi sociale din întreaga lume, iar Ioana Chitoran a fost selecţionată printre primii şase invitaţi, pentru a lucra pe tema "dinamicii grupurilor consonantice în două limbi caucaziene".

Misiunea centrului de cercetare de la Lyon este aceea de a crea o comunitate ştiinţifică de excelenţă, prin favorizarea schimburilor interdisciplinare şi interculturale şi lansarea unor cercetări de pionierat. Cercetatori din întreaga lume pot să-şi prezinte candidatura pentru a fi găzduiţi de către Collegium de Lyon. Consiliul ştiintific, compus din 18 personalităţi din diferite ţări, examinează dosarele pentru a alege, în fiecare an, aproximativ douăzeci de cercetători juniori şi seniori.

O româncă a fost deja selecţionată pentru a face parte din primul grup de şase cercetători care va lucra în Franţa, la Institutul de Studii Avansate de la Lyon. Candidatura Ioanei Chitoran, Associate Professor la Facultatea de franceză şi italiană a Dartmouth College din Statele Unite, a fost selecţionată printre altele 40. Ea va petrece cinci luni la Collegium de Lyon, începând cu ianuarie 2009, pentru a lucra pe tema "dinamicii grupurilor consonantice în două limbi caucaziene".

"Un schimb de idei dincolo de domeniul de specialitate va fi foarte greu, dar poate fi foarte util pentru contextualizarea unei teme şi a modului de a formula întrebări în cadrul ei. De obicei fiecare cercetător lucrează izolat în specialitatea lui. Collegium de Lyon ne ofera posibilitatea unui dialog unic, care poate duce la perspective originale", a explicat Ioana Chitoran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS