http:http://www.youtube.com/watch?v=qtc_Ivu0FU8
Comisia de fond funciar de la Primăria Şimnic împarte pământ pe hârtie. Ieri, 40-50 de proprietari s-au instalat în capătul tarlalelor, de la centura de nord a Craiovei, şi au aşteptat-o pe primăriţa Fulga să le împartă pământul staţiunii, aşa cum a promis public la începutul acestei săptămâni. Aleasa i-a lăsat cu ochii în soare.
La începutul săptămânii, primăriţa din Şimnicul de Sus, Jana Fulga, a promis public că joi şi vineri va trece la împărţitul terenurilor preluate de la Staţiunea de Cercetare Agricolă Şimnic. Tot ea îşi exprimase îndoiala cu privire la oportunitatea demersului, având în vedere că staţiunea a cerut în instanţă anularea hotărârilor comisiei judeţene prin care se alocaseră 565 de hectare pentru comuna Şimnic şi 412 hectare pentru Gherceşti.
La câteva ore după ce a făcut promisiunile, aceasta s-a grăbit şi a completat pe genunchi 24 de procese-verbale de punere în posesie, care totalizau 255,34 ha, printre care şi terenurile familiei sale. La doar câteva zile după ce a depus procesele-verbale, i s-au şi înmânat titlurile de proprietate pe care, în loc să le împartă într-un cadru festiv, să afle toată suflarea ce tare este, le-a dat pe furiş, să nu ştie tot ţăranul cine, ce şi cât a luat. Pentru că Gazeta de Sud a făcut publică promisiunea primăriţei de a trece la atacul terenurilor staţiunii, vineri dimineaţă, 40-50 de proprietari cu drept de reconstituire recunoscut s-au dus la primărie să-i reproşeze întâistătătoarei din clădire că i-a lăsat cu ochii în soare. Ca să scape de ei, Jana Fulga i-a trimis în câmp împreună cu inginerii de la Camera Agricolă, să le dea aceştia pământul solicitat. Cum cei doi agronomi nu ştiau nici în ce tarla să-i pună în posesie, nici în ce parcelă şi nici pe ce terenuri, nu au putut face mai mult decât să întocmească o listă cu cei prezenţi la faţa locului, pe centura de nord a Craiovei.
Şi înjurat, şi bătut!
Conducerea Staţiunii de Cercetare Agricolă a trimis un cercetător la Primăria Şimnicul de Sus pentru a cere lămuriri legate de prezenţa validaţilor pe terenurile staţiunii. Ion Duicu, cercetător gradul 1, s-a deplasat la primărie, unde a încercat să discute amiabil cu primăriţa, care însă a refuzat orice dialog. O parte din validaţi, aflându-se la sediul primăriei şi auzind că Ion Duicu cere lămuriri despre demersul pe care-l voiau finalizat cu bătutul ţăruşilor în capul locului, au început să-l înjure şi să-l îmbrâncească. „Am auzit că au venit cetăţeni din comună să împartă terenurile pe care le avem în administrare. Noi aveam oameni pe teren care semănau grâu. Am vrut să aflu dacă primăria deţine proces-verbal de predare a terenului către Comisia locală. Pentru că primăriţa n-a vrut să discute cu mine, m-am dus la Camera Agricolă. Atunci, câţiva oameni care erau acolo au început să mă înjure că am arat noaptea şi am semănat. M-au îmbrâncit şi atunci am plecat, că nu avea rost să mă las linşat de oamenii furioşi. Nu pe noi ar trebui să fie supăraţi, ci pe Comisia locală şi cea judeţeană care, în loc să procedeze corect, după lege, au preferat să-i amăgească. Staţiunea nu se opune retrocedărilor, dar trebuie ştiut că noi avem pe inventar acest pământ şi nu putem să-l dăm decât cu forme legale. Hotărârea Comisiei judeţene prin care ni s-au luat mai mult de 1.000 de hectare de teren pentru Şimnic şi Gherceşti am contestat-o în instanţa de judecată şi până nu se pronunţă într-un fel sau altul instanţa nu putem să lăsăm pe nimeni să ia cu japca“, a spus Ion Duicu.
Nici nu au plecat bine cetăţenii din comună pe la casele lor, că un anume domn Florin, reprezentantul unui important dezvoltator imobiliar, şi-a şi făcut apariţia în biroul primăriţei. Lui i-o fi promis pământ tot pe listă?! În final, acţiunea de punere în posesie trâmbiţată de primăriţă s-a lăsat cu păcălirea ţăranilor validaţi, care s-au liniştit după ce au fost trecuţi pe o listă, şi cu înjurături şi ameninţări la adresa reprezentantului Staţiunii Şimnic, care nu are decât vina de a pretinde ca lucrurile să fie făcute legal!