16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajorarea salariilor nu contravine Tratatului de la Maastricht

Majorarea salariilor nu contravine Tratatului de la Maastricht

Legea majorării salariilor profesorilor nu conţine prevederi contrare Tratatului de la Maastricht, care impune obligaţia de a se evita deficitele publice excesive, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a declarat constituţională majorarea salariilor profesorilor.

„Curtea constată că, în cazul de faţă, actul normativ criticat nu conţine dispoziţii contrare articolului 104 din Tratatul de la Maastricht, care, reglementând o anumită disciplină bugetară, impune obligaţia de a se evita deficitele publice excesive. Prin urmare, Curtea nu poate reţine înfrângerea prevederilor constituţionale ale articolului 148 din Constituţie deoarece ipoteza prevăzută de acestea este aceea a unei contrarietăţi între prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene şi legile interne“, se arată în motivarea Curţii Constituţionale, după ce guvernul a susţinut că se încalcă Tratatul de la Maastricht şi Constituţia României.

În privinţa sursei de finanţare, aspect invocat ca neconstituţional de guvern, Curtea Constituţională a mers pe raţionamentul arătat în cazul declarării constituţionale a Legii majorării pensiilor pentru categoriile grele de muncă. Majorarea cu 50%, respectiv 25% a punctului de pensie la categoriile I şi II de muncă nu instituie discriminări sau privilegii, ci se justifică pentru motive de protecţie socială, motivează Curtea decizia de miercuri, când a declarat constituţională legea pensiilor pentru categoriile grele de muncă. Decizia Curţii Constituţionale din 15 octombrie cu privire la pensii şi salariile din învăţământ este definitivă şi general obligatorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII