Cadrele medicale de la Spitalul CFR din Craiova sunt pe picior de grevă, după ce conducerea unităţii sanitare a uitat să le dea tichetele de masă. Angajaţii spun că nu şi-au primit tichetele de masă, prevăzute în contractul colectiv de muncă, pe lunile iunie, iulie şi august, motiv pentru care au şi dat în judecată spitalul în cursul săptămânii trecute. Potrivit liderei de sindicat, Natalia Scăiceanu, Spitalul CFR Craiova este singura unitate sanitară din reţeaua Ministerului Transporturilor în care angajaţii nu şi-au primit integral drepturile salariale. „Peste tot se promit măriri salariale acum, în pragul alegerilor, iar noi nu beneficiem nici de drepturile noastre“, susţine Natalia Scăiceanu, lidera Sindicatului Liber Independent al Personalului Medico-Sanitar din Spitalul CFR Craiova.
Lidera de sindicat a mai spus că situaţia este destul de tensionată şi nu ştie cât timp îi va mai putea reţine pe angajaţi de la declanşarea unei greve spontane.
Salariul de stabilitate a lăsat spitalul fără bani de tichete
Managerul Spitalului CFR, Marius Matei, le dă dreptate angajaţilor nemulţumiţi, dar spune că spitalul a trecut printr-o criză financiară din cauza salariului de stabilitate, care a fost dat pentru prima oară în această vară. „Acordarea primei de stabilitate a presupus un efort bugetar foarte mare, astfel că abia din luna septembrie am putut relua acordarea tichetelor“, a declarat Marius Matei. Trebuie precizat că salariul de stabilitate a fost aprobat de guvern pentru a convinge cadrele medicale să nu mai plece din sistem.
Managerul a promis că toţi salariaţii îşi vor primi tichetele de masă restante eşalonat, până la sfârşitul anului, în baza unui protocol pe care îl va semna cu sindicatele.
Angajaţii au primit cu neîncredere promisiunile managerului, care s-a scuzat că nu sunt bani, dar, pe de altă parte, îşi permite să facă angajări. Două posturi, unul de medic endocrinolog, iar celălalt de registrator medical, au fost scoase la concurs, primul pentru 15 octombrie, iar cel de-al doilea, pentru 21 octombrie. Managerul spune însă că postul de registrator este o necesitate pentru unitatea sanitară, care de anul viitor va intra pe DRG, iar cabinetul de endocrinologie are nevoie de specialist din cauza adresabilităţii.