20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVin banii pentru Rocadă

Vin banii pentru Rocadă

Autorităţile locale din Craiova şi Târgu Jiu au semnat ieri contractele de finanţare în valoare de 33 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor de rocadă din cele două municipii.

Autorităţile locale şi conducerea ADR au îndeplinit ieri practic o formalitate, după ce proiectul pentru reabilitarea bulevardelor Dacia şi Decebal şi cel pentru reabilitarea drumurilor de rocadă din Târgu Jiu au trecut de evaluarea experţilor independenţi şi au fost aprobate de Comitetul Regional de Evaluare Strategică şi Corelare. În cazul ambelor cereri de finanţare, administraţiile locale s-au grăbit să întocmească proiecte tehnice pentru a prinde banii alocaţi prin Programul Operaţional Regional pentru infrastructură. Deşi solicitările şi documentaţia aferentă au fost depuse mult în urma altor proiecte, Craiova şi Târgu Jiu au primit mai repede bani pentru că au avut documentaţia tehnică gata la timp.

Solomon vrea Rocadă într-un an şi jumătate

Proiectul de modernizare a bulevardelor Dacia şi Decebal, cunoscute drept Rocada Craiovei, presupune reabilitarea a 10, 23 de kilometri de şosea şi peste 50.000 de metri pătraţi de trotuar, 2.500 locuri de parcare, cinci intersecţii semaforizate, 26 de alveole de refugiu pentru staţiile de autobuz şi taxi, 40 de rampe pentru persoanele cu dizabilităţi şi un sistem de control şi monitorizare trafic. Acelaşi proiect, care valorează peste 12 milioane de euro, prevede şi devierea a 1.500 de metri de utilităţi. Deşi execuţia ar dura, conform proiectului depus la ADR, 54 de luni, primarul Antonie Solomon a declarat că lucrările ar trebui finalizate de constructorul câştigător al licitaţiei într-un an şi jumătate. „Fiind un oraş sărac, acest ajutor e o mană cerească. Într-un an şi jumătate vom inaugura această lucrare, nu în 54 de luni. Se prevede asta în caietul de sarcini“, a spus ieri Solomon, edilul adăugând că lucrările vor începe, probabil, la anul, în februarie sau martie.

Traficul spre Severin şi Craiova, îmbunătăţit

În ceea ce priveşte reabilitarea drumurilor de rocadă din Târgu Jiu, proiectul prevede modernizarea a 12,4 kilometri de şosea şi a unui pasaj de cale ferată, realizarea a cinci sensuri giratorii şi a 31 de podeţe noi, lucrări care ar trebui realizate într-o perioadă de 31 de luni. Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a precizat că reabilitarea drumului va îmbunătăţi condiţiile de trafic pentru şoferii care se îndreaptă spre Severin, Petroşani sau Craiova. „Încercăm să fluidizăm circulaţia în municipiu şi aceasta este doar o parte dintr-un program amplu al primăriei. E important ca traficul greu să fie deviat“, a spus Cârciumaru.

14 proiecte din 30 vor fi finanţate

Nu toate autorităţile care au depus proiecte de POR vor avea însă parte de momente precum cel de ieri. Potrivit conducerii ADR, la nivelul regiunii Oltenia vor fi contractate aproximativ 14 proiecte de infrastructură din cele peste 30 depuse, ceea ce înseamnă că multe administraţii locale sau consilii judeţene vor rămâne fără bani europeni. Întâlnirea de ieri de la sediul Consiliului Judeţean Dolj nu a fost lipsită de peripeţii pentru autorităţile prezente. Exact în momentul semnării contractelor de finanţare, instalaţiile electrice şubrede din instituţie au cedat şi în Sala Mare a consiliului s-a lăsat întunericul preţ de câteva secunde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS