16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere negociază cu Rusia

Electroputere negociază cu Rusia

Compania olteană ar putea câştiga la această afacere între 14 şi 30 de milioane de euro. Ca subsidiar al companiei Al-Arrab, societatea ar putea produce transformatoare pentru Arabia Saudită. Numai în acest an, diviziile Al Arrab au câştigat contracte de peste 260 de milioane de dolari în sectorul energetic.

 

 

Electroputere Craiova se află în tratative avansate cu Russian Railways (RZD), compania de stat din Rusia care deţine monopolul în ce priveşte transportul feroviar, pentru construirea a aproximativ 200 de vagoane de marfă destinate transportului de minereuri, care ar putea intra în producţie după ce fabrica olteană va cumpăra tehnologia de fabricaţie, a dezvăluit ieri Petru Săbăilă, directorul comercial al societăţii oltene. „Cererea de vagoane de marfă în Rusia este foarte mare, iar aceste 200 sunt doar o parte din comenzi. Compania de stat din Rusia vrea să-şi schimbe parcul de vagoane şi locomotive“, a precizat Săbăilă. Potrivit presei, RZD intenţionează să treacă la modernizarea infrastructurii feroviare, precum şi la înlocuirea parcului de vagoane şi locomotive. Bugetul se învârte în jurul valorii ameţitoare de 430 de miliarde de euro, modernizările fiind estimate să fie finalizate în jurul anului 2030. În aceste condiţii, producţia de vagoane de marfă pentru ruşi ar fi o pâine bună de mâncat pentru Electroputere SA. În prezent, preţul unui vagon de marfă pentru transportul de minereuri se încadrează între 70.000 şi 150.000 de euro, susţine Constantin Popescu, directorul comercial al Romvag Caracal – societate care produce în special pentru piaţa nemţească. Totuşi, vagoanele ruseşti ar putea costa mai puţin. La preţurile indicate însă, afacerea rusească ar valora între 14 şi 30 de milioane de euro.

 

Arabia Saudită – mină de aur în sectorul energetic

 

De asemenea, Electroputere SA se mai află în faza de precalificare pentru contracte importante privind sistemul energetic din Arabia Saudită, a dezvăluit Petru Săbăilă. În această direcţie însă, societatea olteană are doar calitate de subcontractor. „Suntem în faza de precalificare, pentru că se organizează licitaţii. Compania naţională energetică din Arabia Saudită negociază un contract pentru transformatoare de 200 MWA care pot fi făcute la noi. Au nevoie de 20.000 de MWA, ceea ce înseamnă 100 de asemenea transformatoare. Cum preţul unuia este de aproape 2,5 milioane de euro, întregul contract ar valora 250 de milioane de euro“, a mai spus directorul comercial. Al-Arrab Contracting Company, proprietarul Electroputere Craiova, are o largă colaborare cu statul saudit pentru sistemul energetic. Recent, compania locală Najm al-Jazeera, una dintre diviziile Al-Arrab Contracting Company, a câştigat un contract în valoare de 266 de milioane de dolari, privitor la construcţia unei centrale electrice cu o putere de 300 MW în localitatea Tabuk, situată în nord-vestul Arabiei Saudite, titrează publicaţia Middle East Economic Digest din data de 12 octombrie. Societatea va instala patru turbine de gaz cumpărate de la compania germană Siemens, lucrarea urmând să fie terminată în doi ani. Tot în cursul lui 2008, compania menţionată a câştigat un contract la realizarea unei centrale de 50 MW în oraşul Duba, în apropiere de malul Mării Roşii.

 

Electroputere intră pe pieţele din Africa şi Orientul Mijlociu

 

Potrivit managementului românesc al Electroputere SA, la cele două contracte, din care primul în stadiu avansat de negociere, se adaugă colaborări noi şi certe cu ţări din Africa (Tunisia, Sudan, Egipt), unde s-au stabilit deja contracte de opt milioane de euro pentru livrarea de motoare electrice, şi din Orientul Mijlociu (Siria, Iordania, Irak) colaborări posibile, venite pe relaţia patronilor arabi ai societăţii.

„În aceste condiţii, pentru 2009 ţintim o cifră de afaceri cel puţin dublă, de aproape 140 de milioane de euro“, a concluzionat Petru Săbăilă.

Pe de altă parte, Electroputere îşi revine cu greu din situaţia economică dificilă a ultimilor ani. Conform ultimelor date oficiale ale site-ului Ministerului de Finanţe (neactualizate însă de trei luni), compania avea datorii către bugetul consolidat al statului în valoare de 42,19 milioane de euro la cursul actual, ceea ce înseamnă că eventualele plăţi făcute de Al Arrab în ultimul an s-au topit în majorări şi penalităţi. De altfel, compania vrea să contracteze un împrumut de 70 de milioane de euro, pentru noua tehnologie de producţie de vagoane şi locomotive şi pentru achitarea datoriilor. La mijlocul acestui an, societatea înregistra pierderi de 3,48 milioane de euro, cheltuielile crescând cu peste 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru 2008, cifra de afaceri este previzionată la 76,3 milioane de euro, iar pierderile, la 5,5 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU