10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefii Parchetelor nu pot fi numiţi de CSM

Şefii Parchetelor nu pot fi numiţi de CSM

Curtea Constituţională a decis ieri, în urma sesizării PD-L, că modificările legislative făcute de Senat, prin care procurorii-şefi sunt numiţi de CSM şi nu de preşedinte, sunt neconstituţionale. „Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că legea este neconstituţională, întrucât varianta adoptată de Senat (în calitate de Cameră decizională) a fost dată cu încălcarea normelor referitoare la procedura de legiferare, în sensul nerespectării principiului constituţional al bicameralismului Parlamentului României, consacrat de art. 61 alin. (2) din Legea fundamentală“, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie, fiind comunicată preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului şi primului-ministru.

 

Miza: schimbarea lui Morar de la DNA

 

În esenţă, modificarea legislativă viza procedura de numire în următoarele funcţii: procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), respectiv procedura de revocare din aceste funcţii de conducere. Miza acestei modificări legislative o reprezenta, de fapt, schimbarea şefului DNA, Daniel Morar, al cărui mandat a expirat şi pe care preşedintele Traian Băsescu l-ar vrea reînvestit în funcţie, în contextul în care ultimul raport al Comisiei Europene pe justiţie laudă activitatea DNA şi a şefului acestei instituţii pentru lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a avertizat pe 4 septembrie că România s-a angajat, în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare al CE, să nu modifice procedura de numire şi revocare a procurilor-şefi DNA şi DIICOT, autorităţile române fiind „perfect conştiente“ de această cerinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU