30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBerlusconi:Nu vrem să vină în Italia persoane care nu au ocupaţie şi care doar comit infracţiuni

Berlusconi:Nu vrem să vină în Italia persoane care nu au ocupaţie şi care doar comit infracţiuni

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat astăzi că meritele românilor care muncesc cinstit în Italia nu trebuie puse în pericol de infracţiunile comise de conaţionalii lor, dar a precizat că nu doreşte ca în Italia să imigreze români fără ocupaţie.

"Nu trebuie să exagerăm importanţa lucrurilor care au ocupat spaţii largi în presa celor două ţări legate de unele fapte ale cetăţenilor români în Italia", a declarat Berlusconi azi, la Roma, după întrevederea cu premierul Tăriceanu. Şeful guvernului italian a spus că în Italia sunt peste 1 milion de români care realizează aproximativ 1% din PIB-ul acestei ţări, iar în România sunt aproximativ 25.000 de întreprinderi italiene care au creat 800.000 de locuri noi de muncă.  "Acestea nu pot fi puse în pericol de câteva episoade.(…) Nu vrem însă să vină în Italia persoane care nu au ocupaţie şi care doar comit infracţiuni", a spus Berlusconi.

La rândul său, premierul Tăriceanu a spus că Executivul de la Bucureşti va apăra drepturile cetaţenilor români din Italia, dar a precizat ca aceştia au obligaţia de a respecta legile statului gazdă.

Berlusconi a anunţat că România şi Italia vor semna un acord potrivit căruia deţinuţii români condamnaţi în Italia vor putea fi transferaţi în penitenciarele româneşti pentru a-şi sfârşi pedeapsa fără a mai fi nevoie de acceptul lor. Această prevedere va fi valabilă şi pentru cetăţenii italieni condamnaţi în România, a anunţat premierul italian Silvio Berlusconi.

Premierul român a ţinut să precizeze că Executivul de la Bucureşti nu susţine emigrarea românilor pentru că ţara noastră se confruntă cu o criză a forţei de muncă şi a amintit eforturile pe care le-au făcut autorităţile de a readuce în ţară muncitorii români, cum ar fi crearea burselor de muncă în Italia şi Spania.

Întâlnirea cu premierul italian nu a fost singura pe agenda premierului. Imediat după aterizarea la Roma, şeful guvernului a avut o întrevedere cu preşedintele Enel Italia, Fulvio Conti, la care a participat şi fostul ministru român al Finanţelor Sebastian Vlădescu, în calitate de invitat special al premierului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS