32.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu vrea ca miniştrii să discute cu sindicatele în legătură cu riscurile creşterii salariilor

Tăriceanu vrea ca miniştrii să discute cu sindicatele în legătură cu riscurile creşterii salariilor

Primul ministru Călin Popescu-Tăriceanu i-a mandatat astăzi pe miniştri să discute cu sindicatele din domeniile lor şi să facă un "apel la solidaritate" în privinţa riscurilor pe care le implică majorările salariale.

"Nu vrem să se creadă, la nivelul altor categorii, că vom accepta creşteri salariale pentru unii şi nu pentru alţii", a spus Tăriceanu, făcând referire la creşterea cu 50% a salariilor din învăţământ, votată de Parlament.

Reacţia de azi a premierului vine după ce Parlamentul a deschis o adevărată cutie a Pandorei prin majorarea lefurilor din învăţământ cu 50%, deoarece ceilalţi bugetari au ameninţat că intră în grevă generală dacă nu primesc şi ei măriri similare.

"Nu putem spune că o astfel de măsură nu va avea implicaţii. Majorarea nu poate viza o singură categorie, ci ar pune presiuni de creşteri salariale atât în sectorul public, cât şi în cel privat", a spus Tăriceanu.

Pentru 2008, salariile cadrelor didactice au crescut, în medie, cu 15%.

Referitor la majorarea de 9% a salariilor în învăţământ, Tăriceanu a precizat că aceasta a intrat în vigoare de la 1 octombrie.

"Era în protocol de la începutul anului şi sunt deja asigurate resursele bugetare pentru această măsură", a mai spus premierul.

Tăriceanu a menţionat că nu se opune unor noi creşteri salariale pentru cadrele didactice, dar acestea trebuie să ţină cont de realităţile economice şi de sustenabilitate.

Joi, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, făcea un tablou sumbru al efectelor deciziei Parlamentului, susţinând că măsura ar avea drept consecinţă, în acest an, "creşterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale în ultimul trimestru", în condiţiile în care, după primele nouă luni, acesta se plasa la 1,3 – 1,4% din PIB, iar Guvernul intenţionează să păstreze acest nivel şi în octombrie.

Mai mult, în cazul unei eventuale majorări a salariilor tuturor bugetarilor cu 50%, "România ajunge la un deficit de 7% în 2009, se încalcă tratul de aderare la UE, Tratatul de la Maastricht, programul de convergenţă şi se pune în discuţie statutul României de membru al UE", declara joi Vosganian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU